Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Keräys Py­hän­näl­lä työs­ken­te­le­vien uk­rai­na­lais­ten per­hei­den aut­ta­mi­sek­si on­nis­tui – lähtöä voi vai­keut­taa polt­to­ai­ne­pu­la tai vää­rän­lai­nen passi

Pyhännällä on tartuttu ripeästi toimeen Pyhännällä työskentelevien ukrainalaisten perheiden sota-alueelta turvaan saamiseksi.

Pyhäntä
Pyhännällä on ryhdytty ripeästi toimeen Pyhännällä työskentelevien ja asuvien ukrainalaisten työntekijöiden perheiden auttamiseksi. Kuvituskuva
Pyhännällä on ryhdytty ripeästi toimeen Pyhännällä työskentelevien ja asuvien ukrainalaisten työntekijöiden perheiden auttamiseksi. Kuvituskuva
Kuva: Pekka Peura/arkistokuva

Pyhännällä eri yhtiöissä työskentelee yli 60 ukrainalaista. Kun torstaiaamuna tuli tieto, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan, aloitti Kaisaleena Yrjänä yhdessä Marko ja Joni Koskelon kanssa konkreettiset toimet työntekijöiden tukemiseksi ja heidän Ukrainassa olevien perheenjäsenien auttamiseksi.

Venäjänkielentaitoinen Kaisaleena Yrjänä on ollut yhteydessä Ukrainaan ja kartoittanut, ketkä työntekijöiden perheenjäsenistä olisivat halukkaita lähtemään kotoaan.

– Ensisijainen tarkoitus on järjestää heille pois pääsy sota-alueelta ja edelleen tulo Suomeen perheen luo.

Asiat ovat edenneet joutuisasti niin, että ensimmäinen yhdeksänhenkinen, naisista ja lapsista koostuva ryhmä olisi matkalla jo viikonlopun aikana.

Kaisaleena Yrjänä on varovaisen toiveikas, että matka onnistuu. Ensimmäisten tulijoiden matkan kulku vaikuttaa siihen, miten lähtöpäätöstä vielä miettivät suhtautuvat asiaan.

– Jos matka menee tosi hyvin, muutkin ehkä uskaltautuvat lähtemään. Onko mahdollista lähteä, riippuu vähän paikasta, jossa perhe asuu. Jotkut kaupungit ovat  niin saarrettuja, ettei niistä lähteminen ole edes mahdollista, sanoo Yrjänä.

Matkustaminen voi tyssätä polttoainepulaan.

– Meidän tarjoama apu on myös konkreettista niin, että jos vaikka polttoaine on loppu, etsitään taho joka järjestää polttoainetta, jotta matka voi jatkua, kuvailee Joni Koskelo.

Pyhäntäset yritykset ovat saaneet ukrainalaisista työntekijöistä kaivattua apua työvoimapulaan.

– Pyhäntää on vaivannut monta, monta vuotta työvoimapula. Kun suomalaista työvoimaa ei ole saatu tarpeeksi, on onneksi löydetty ulkomaalaista työvoimaa työperäisen maahanmuuton ansiosta. Osa näistä meidän työntekijöistä on ollut jo niin pitkään Pyhännällä oleskeluluvalla, että he pääsevät kohta hakemaan Suomen kansalaisuutta, kertoo Joni Koskelo.

Pyhännällä työskentelee Ukrainasta tulleita pariskuntia, mutta moni on tilanteessa, että töihin on tullut perheen pää ja muun perheen on ollut tarkoitus tulla myöhemmin perässä.

Koskelo kuvailee Ukrainasta Suomeen tapahtuneen maahanmuuton edenneen samanlaisena ilmiönä mitä nähtiin 1960-luvulla, kun Suomesta lähdettiin Ruotsiin töihin isolla joukolla paremman toimeentulon houkuttelemina.

Vaikka vielä on epävarmaa, kuinka apu saadaan perille, Joni Koskelo lähettää jo tässä vaiheessa kiitokset kaikille keräykseen osallistuneille.
Vaikka vielä on epävarmaa, kuinka apu saadaan perille, Joni Koskelo lähettää jo tässä vaiheessa kiitokset kaikille keräykseen osallistuneille.
Kuva: Petri Hakkarainen/arkisto

Aloite rahankeräyksen järjestämisestä tuli torstaina ukrainalaisten työntekijöiden työkaverilta. Keräyslupa saatiin jo perjantaina iltapäivällä.

– Havahduttiin, että rahalle on huutava tarve. Eri viranomaistahot, mitä on ollut selvittämässä tätä asiaa, ansaitsevat kymppiplussan siitä, miten uskomattoman nopeasti asiat ovat edenneet. On saatu osaksemme avuliasta ja ymmärtäväistä palvelua Rajavartiolaitokselta ja Tullista sekä keräyslupa-asiassa erityisesti Poliisilta, kuvailee Joni Koskelo.

Keräys on käynnistynyt vasta perjantaina, mutta rahaa on kertynyt jo kiitettävästi.

– Mitä lämpimimmät kiitokset kaikille lahjoittajille. Apu on tullut tarpeeseen. Ollaan kiitollisia joka ikisestä eurosta. Keräystavoitteen täyttyminen on hyvässä vauhdissa, kertoo Joni Koskelo.

Kaisaleena Yrjänä on oppinut mansikkatilan kausityöntekijöiden kanssa työskennellessä puhumaan venäjää niin, että hänellä riittää kielitaitoa asioida Ukrainan viranomaisten kanssa Pyhännällä olevien ukrainalaisten perheiden auttamiseksi.
Kaisaleena Yrjänä on oppinut mansikkatilan kausityöntekijöiden kanssa työskennellessä puhumaan venäjää niin, että hänellä riittää kielitaitoa asioida Ukrainan viranomaisten kanssa Pyhännällä olevien ukrainalaisten perheiden auttamiseksi.
Kuva: Anna Hämeenaho/arkistokuva

Keräysvarojen käyttö on tarkoin määritetty.

– Meillä on majoituskapasiteettia niin, ettei rahaa tarvitse käyttää siihen, vaan rahat menevät perheenjäsenten Suomeen matkustamiseen, sekä Suomessa heidän ruokaan ja hygieniatarvikkeisiin, kertoo Kaisaleena Yrjänä.

Yrjänän mansikkatilalla työskentelee joka kesä noin 50 kausityöntekijää, joten heiltä löytyy majoitustilaa.

– Pysytään vastaanottamaan reilut 50 tulijaa. Luulen, että tällaisessa tilanteessa löytyy nopeasti enemmänkin majoitustilaa.

Kausityöntekijät tulevat yleensä Yrjänän mansikkatilalle kesäkuun puolessavälissä ja heinäkuun alussa kahdessa eri ryhmässä. Yhteydenpito kausityöntekijöihinkin on ollut viime aikoina jatkuvaa.

– Mitä olen jutellut ukrainalaisten kanssa, he ovat edelleen toiveikkaita, että tilanne rauhoittuu kesään mennessä niin, että he pääsisivät normaalisti tulemaan töihin kesällä.

Ukrainan tilanteen vakavuus puhuttelee.

– Vaikka merkkejä on ollut ilmassa, ja tätä on pelätty, siltikin sota tuli yllätyksenä. Myötätunto on työntekijöiden ja heidän perheiden puolella, toteaa Kaisaleena Yrjänä.

Auttamistyö on vasta alussa.

– Nyt näyttää siltä, että Suomeen pääsee, jos on biometrinen passi. Osalla, esimerkiksi vanhuksilla, on vain ukrainalainen passi, eikä niin sanottua ulkomaanpassia. Sitä olen yrittänyt nyt selvittää Rajavartiolaitokselta, pääseekö sellaisen, ei ulkomaan passin, kanssa Suomeen.

Poliisi antoi Pyhännällä työskentelevien ukrainalaisten perheiden auttamiseksi rahankeräysluvan. Keräys on päättynyt, koska keräystavoite on saavutettu tiistai-iltana.

Kaikki kerätyt varat menevät lyhentämättömänä apua todella tarvitseville.

Juttua muokattu 2.3. kello 11.10 poistamalla keräystilitiedot.