70 vuotta täyt­tä­nyt kat­se­lee maail­maa uusin silmin – eri­tyis­tä ar­vos­tus­ta hoi­va­työ­tä tekeviä hoi­ta­jia kohtaan

Siikalatva/Rantsila
Lauantaina 70 vuotta täyttänyt Seppo Tervo on tehnyt elämäntyönsä koneurakoitsijana. Viime vuodet ovat avanneet hänen silmänsä arvostamaan entistä enemmän hoitajien työtä.
Lauantaina 70 vuotta täyttänyt Seppo Tervo on tehnyt elämäntyönsä koneurakoitsijana. Viime vuodet ovat avanneet hänen silmänsä arvostamaan entistä enemmän hoitajien työtä.
Kuva: Sari Kihnula

Nivankosken pauhe kantaa runsasvetisenä elokuuna voimakkaana Seppo Tervon kodin pihapiiriin. Työvuosina Tervolla ei ollut aikaa kuunnella kotikosken pauhuntaa, kun kaivinkoneurakoitsija kulki työmaiden mukaan leivän perässä ja tarvittaessa päivää jatkettiin, jos säätilan muutos painoi päälle.

– Suvannolla olen syntynyt. Aivan paljasjalkainen suvantolainen olen, kuvailee Seppo Tervo kotipihassaan rennosti rakenteilla olevaan suureen laituriin nojaillen.

Koneurakointi alkoi pikkuhiljaa traktorikortin saamisen jälkeen heinänniittotöitä tehden. Ensimmäisen kaivurinsa kanssa Seppo pääsi töihin TVH:lle. Työmaata oli pitkin vanhaa Oulun lääniä, kun tehtävänä oli tutkia soravarantoja. Tutuksi ovat tulleet kotikylän tiet aurausurakoitusijana, puhumattakaan Rantsilan hautausmaasta, jossa Seppo Tervo hoiti vuosikymmenet haudankaivut konetyönä.

Oma työsarkansa on ollut kotipihassa pienkoneiden ja tarvittaessa myös linja- ja kuorma-autojen korjaaminen. Vapaa-ajan ongelmia ei ehtinyt olla.

Kiireet loppuivat 2015, kun Seppo Tervo koki vakavaa työuupumusta seuranneen masennuksen.

– Työuupumus tuli, kun menin yötä päivää, kuvailee Tervo.

Sairastaessa hänellä oli aikaa seurata, kuinka arvokasta työtä hoitajat tekevät muun muassa Kotipihan palvelukeskuksessa.

– Olen luvannut Rantsilassa hoitajille, että minä en ota viinaa enää ikinä, ja jos voitan Lotossa päävoiton, nostan heidän palkkaansa puolella. Tekevät he niin arvokasta työtä. Työtä on paljon ja kiire on jatkuva, kuvailee Seppo Tervo.

Juttu luettavissa kokonaisuudessaan 13.8 ilmestyneestä Siikajokilaaksosta.

Fakta

Seppo Tervo

Syntynyt 15.8.1950 Rantsilassa, Nivankosken lähellä olevalla Suvannollalla.

Eronnut. Perheeseen kuuluu kaksi poikaa ja neljä lastenlasta. Varapappa ystävän kahdelle pojalle.

Kansa- ja kansalaiskoulun jälkeen työkokemus karttunut töitä tehden.

Osti kotitilansa 1978.

Urakoinut kaivinkone- ja traktoritöissä sekä auraustöissä aina TVH:n ajoista alkaen muun muassa valtion tie- ja siltaurakoissa, PPO:lla, Rantsilan seurakunnan palveluksessa, Rantsilan kunnalla ja rakentajille.

Piti kotonaan pienkonekorjaamoa.

Nauttii eläkepäivistä synnyinkodissaan Suvannolla asuen.

Antaa erityistä arvoa hoitajien työpanokselle palvelukodeissa.