Lukijalta
Mielipide

Ah­neu­del­la ei ole rajaa

Samaan aikaan kun vähäosaisten tuloja leikataan kipeästi, ei tuulivoimalobbareiden ahneudella ole mitään rajaa. Tuulivoimalobbarit ehdottavat Suomen veronmaksajien kustantavan tuulivoimakapasiteetin nostamista 750 %. Samalla moninkertaistuisivat tuet, joiden on nyt arvioitu maksavan yli kolme miljardia. 

Ehdotettu tuulivoimakapasiteetin lisäys saattaisi maksaa veronmaksajille 15 miljardia euroa, kun käyttää samojen lobbarien omia lukuja. Juoksevana vuotuisena yritystukena tämä tarkoittaisi jopa 1,3 miljardia euroa. Nämä miljardit tulisivat vielä jo myönnettyjen aiempien miljardien päälle.

Tuulivoiman yritystukien edunsaajina ovat suuryritykset ja tuet menevät ulkomaille. Saksassa ei uusille merituulivoimaloille tarvitse maksaa tukea.

Tihkuneiden tietojen mukaan Suomen hallitus on heltymässä antamaan tuulivoimayhtiöille uutta yritystukipakettia, jonka kustannus saattaa nousta 840 miljoonaan euroon. Lukemaan päästään, kun kolmena vuonna tukea myönnetään 25 miljoonaa lisää joka vuosi. Tätä uutta tuulivoiman syöttötariffia kutsutaan harhaanjohtavasti ”teknologianeutraaliksi” ja ”kilpailutetuksi.” Hallitus ei siten karsi yritystukia vaan lisää niitä.

FM, puheenjohtaja

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry