Ah­ven­jär­vel­lä nau­tit­tiin hel­tei­ses­tä lei­ri­sääs­tä –Ke­sä­lei­ri­muis­tot eivät het­kes­sä haihdu

Pyhäntä
Fanni Haataja, Adelina Pahkala, Alana Sydänmetsä ja Elli Hakala keräsivät hyönteishotellin raaka-aineita. <p>Kesäleiri järjestetään kunnan ja seurakunnan yhteistyönä. Lastenohjaaja Johanna Hietalan johdolla pohdittiin luomakunnan syntyä.</p> Jenni Eronen, Hinni Haataja, Inga Sydämetsä ja Senni Leiviskä esittelivät ylpeinä seikkailuradalta saamaansa timanttisaalista. <p>Samu Turpeinen nouti suppilaudalla ryhmänsä puolesta toisen veteen kätketyn rastin. Samusta leirillä kivointa oli suppaaminen, onkiminen ja se, kun saa uusia kavereita.</p> Samu Turpeinen ja Onni Eronen etsivät timantteja järvestä. Rasti oli suoritettu, kun saaliina oli neljä eriväristä kiveä. Leirin ensimmäisenä päivänä tehtiin kangaskasseista upeita värjäystöitä, jotka saivat kuivua rauhassa. Riikka Teeriaho ohjeisti seikkailuradalle Ahvenjärven maastoon lähteneet lapset. Nuoret ohjaajat Milla Saaranen ja Eetu Rönkä seurasivat vedestä timantteja löytäneiden Rasmus Mykkäsen ja Antto Turpeisen seikkailuintoa. Metsänsiimeksessä väijyi myös rosvoja. Toimittajaa kohtaan rosvoksi naamioitunut Milja Leiviskä oli niin suopea, että antoi valita haluaako toimittaja vesisuihkun vain timantin.
Fanni Haataja, Adelina Pahkala, Alana Sydänmetsä ja Elli Hakala keräsivät hyönteishotellin raaka-aineita.
Fanni Haataja, Adelina Pahkala, Alana Sydänmetsä ja Elli Hakala keräsivät hyönteishotellin raaka-aineita.
Kuva: Sari Kihnula

Parikymmentä lasta, kolme aikuisohjaajaa ja kuusi nuorta kesätyöntekijää leiriytyivät alkuviikosta kahdeksi vuorokaudeksi Pyhännän kunnan ja Siikalatvan seurakunnan perinteisesti toteuttamalle lasten kesäleirille Ahvenjärven maisemiin.

Leiri on kesän huippukohta paitsi leiriläisille niin myös leiriohjaajille. Viime kesänä kesäleirille osallistuminen jäi väliin seurakunnan lastenohjaaja Johanna Hietalalta jalkaoperaatiosta toipuessa. Leiripäivien aikaan Hietalaa harmitti, kun hän tiesi toisten olevan leirillä. Vapaa-ajanohjaaja Matti Saaranen mietti, onko hän jo vanha, kun ynnäili kesäleirin olevan järjestyksessään 35.

Vapaa-ajanohjaaja Riikka Teeriaho ei ehtinyt keskusteluun osallistua, koska oli juuri opastamassa leirijoukkueita starttaamaan kahdeksan rastiselle seikkailuradalle. Rasteja etsimään kirmasi hyvin motivoituneita joukkueita: Jos maaliin tulisi ilman arvoesineitä, olisi tiedossa iltaretkelle evääksi pelkkää näkkileipää, herkkueväiden sijaan.

Pyhännän kesäleirimiljöö on ollut viime vuodet Ahvenjärvi. Leiripaikan Kontiolammelta Ahvenjärvelle muuttumisen yhteydessä Matti Saaranen ylennettiin leirikokiksi. Tiistaina lounaaksi oli makaronimössöä ja päivälliseksi muurikalla grillattuja hampurilaisia.

– Näin lämpimällä ruokaa ei mene niin paljon kuin kylmemmällä ilmalla, leirikokki valaisi.

Leiriohjaajan tehtävä on vaativa. Matti Saaranen palkkaa mielellään kesäleirille nuoria, jotka ovat itsekin olleet Ahvenjärvellä leirillä. Näin tehden tehtävään saadaan valmiiksi puitteet tuntevia.

Leiriohjaaja Iida Uimonen ei pystynyt nostamaan omista leirimuistoistaan tiettyjä asioita ylitse muiden, mutta leireillä on ollut aina kivaa ja ruoka on ollut hyvää.

Juttu luettavissa kokonaisuudessaan 25.6. ilmestyvästä Siikajokilaaksosta.