Lukijalta
Mielipide

Ajan­koh­tai­sia nä­kö­häi­riöi­tä

Jani Pöyskö ottaa kantaa Paavolan koulun tulevaisuuteen. Hän kokee, että päätöksenteossa tulisi ottaa huomioon ennusteiden positiiviseksi muuttaminen.
Jani Pöyskö ottaa kantaa Paavolan koulun tulevaisuuteen. Hän kokee, että päätöksenteossa tulisi ottaa huomioon ennusteiden positiiviseksi muuttaminen.
Kuva: Miika Hartikainen/arkisto

Kirjoitan tätä myyräkuumeen kourissa petin pohjalla. Taudinkuvaan kuuluu erilaiset näköhäiriöt. Minulla ne sattuu olemaan sellaiset, että toinen silmä näyttää tuplakuvan vaaka- ja toinen pystysuunnassa. Melkoinen pikselimössö siis.

Jonkinlaiset näköhäiriöt tuntuvat vaivaavan myös osaa Siikajoen päättäjiä. Sivistyslautakunnan taannoin tekemä päätös Paavolan uuden monitoimitalon osalta on saanut monenlaisia perusteluja. Yksi näkökulma on, että ihmiset ovat loppumassa ja kohta kaikki kunnan oppilaat mahtuvat samaan kouluun.

Epäilemättä ihmisten loppuminen lähitulevaisuudessa häämöttääkin peikkona kaikessa päätöksenteossa, pois lukien mielenterveys- ja ikäihmisten osastohoitoasiat!

Näkökulmani asioihin on hieman valoisampi. No, siitä kertoo vaikkapa se, että ihmisten loppumisen osalta olen osuuteni hoitanut. Jonkun mielestä ehkä ylikin. Itseni lisäksi Paavolan koulun käy, mikäli koulu voidaan kylällä ilman enempiä päätöshäröilyjä pitää, myös kaikki neljätoista lastani. Näkökulmaani sisältyy myös se, että päätöksenteossa tulisi ottaa huomioon ennusteiden positiiviseksi muuttaminen. Pitää olla rohkeutta tehdä päätöksiä, joilla tavoitellaan tuota positiivista muutosta.

Lautakunnan päätös on jo aiheuttanut Paavolaan muuttoa suunnitteleville perheille vaikutuksen ”vetää käsijarrua”. Sivistyspuolen huolestuttava ”linja” on näkynyt kunnassamme jo jonkin aikaa mm. opettajien työsuhteiden hoidossa. Tämäkin ”rintama on aiheuttanut kylällämme jo tappioita”!

Tiedän, että paljon on silti tehty asioiden eteen. Vuonna 2008 TNS-gallupin tutkimus julkisti Siikajoen kunnan olevan Suomen lapsiystävällisimmän. Sijoitus on tainnut nyttemmin pudota. Saihan tuo muinainen ykköspalli aikaan sentään yhden mainostaulun kasitien varteen! Pitäisikö tehdä vielä enemmän, meidän tavallisten kuntalaistenkin? Kertoa kylämme hienoista asioista ja mm. loistavasta sijainnista, ”ihan aikuisten oikeasti” loistavasta. Vaikeaahan tämä toki on, jos kunnan päätöksenteossa vallitsee keskittämisen politiikka ja eläviä kyliä ei nähdä kovana vahvuutena. Elävät kylät muodostuvat ihmisistä ja lapsiperheet ovat merkittävä osa sitä. Kaikessa päätöksenteossa tulisi kyetä katsomaan asioita omaa elinikää tai seuraavia vaaleja pidemmälle!

Tiedän ja uskon, että näköhäiriöni häviävät muutamassa viikossa. Sen jälkeen on taas käärittävä hihat ja yksinyrittäjän pakkoloma on pidetty. Aurinkoinen päivä ja huikaisevan kaunis makuuhuoneen ikkunasta avautuva talvinen maisema saa mielen pyrkimään heikosta kunnosta välittämättä ulos ja eteenpäin. Toivon ja uskon, että näköhäiriöt poistuvat myös päätöksenteosta ja tukalasta tilanteesta huolimatta tehtävillä hyvillä päätöksillä turvataan valoisa tulevaisuus kuntalaisille. Tätä valoisuutta kannattaa kuntavaalienkin ehdokkaissa tutkailla yli puoluerajojen!

Aurinkoista talven jatkoa sinulle, lukija!

Jani PöysköPaavola, jani(a)poyskonluola.net