Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tilaa tästä Siikajokilaakso Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ajat­te­le­mi­sen aihetta kai­kil­le

Saimme asiantuntijaterveiset YK:n ilmastokokoukseen osallistuneelta Ari-Pekka Auviselta. Ikänsä Siikajokivarressa porkannut Auvinen valotti kansantajuisesti, mitä kokouksen päätös tarkoittaa.

Lentomatkalla Montrealista kotiin Ari-Pekka Auvinen mietti, mitä tehdyillä päätöksillä on väliä sille osalle maapallosta, mistä hän välittää eniten.

Kunmingin-Montrealin sopimus sisältää 23 tavoitetta vuodelle 2030. Niistä eniten huomiota on saanut tavoite suojella 30 prosenttia maapallon pinta-alasta.

Auvinen kuvaa, kuinka Siikajoki on lehden levikkialueen elämänsuoni ja ympäristön tilan lahjomaton mittari. Se on meidän luontosuhteemme peili. Pintavesien ekologisen tilan määrittelyssä puolet Siikajoesta on tyydyttävässä ja puolet vain välttävässä kunnossa.

Auvinen muistuttaa, että Siikajoen tila on pitkälti kaiken sen summa, mitä joen valuma-alueella on vuosikymmenten saatossa tehty. Listalle päätyy niin turvetuotanto, soiden ja sulfaattimaiden ojittaminen, jokiuomana kohdistuneet toimet kuten koskien perkaukset ja Uljuan rakentaminen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.