Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Asta ja Inkeri ihas­tui­vat golfiin – uusi har­ras­tus elä­ke­päi­vil­le

Asta Leiviskä ja Inkeri Kukkonen hurahtivat ensikokeilulla golfiin. Tänne tullaan uudestaankin! naiset vakuuttivat Harry Sanaksenaho kaivoi kaapista tuliterät pelikengät, vaikka teräspiikkipohjaisia pelikenkiä ei kuulemma juuri kukaan enää nykyään käytä. Avoin golfin kokeiluilta aloitettiin harjoitusalueelta, missä sai opetella lyöntitekniikkaa. Lyöntitekniikka muistui vanhastaan Harry Sanaksenahon mieleen. Tässä tyylinäyte. Harry Sanaksenaho ja Tuomas Ketola tuntevat pitkältä ajalta toisensa. Raahentienoon golfkenttä on rakennettu osittain Ketolan suvun entisille maille. Hetken tuumaustauko. Harry Sanaksenaho lähti kokeilemaan kymppiväylälle mielessään ihannetuloksen teko. Kolmas lyönti karkasi vähän liian kauas oikealle reiästä, lähelle vesiestettä. Ei aivan! Ei päästy ihannetulokseen, totesi Harry Sanaksenaho lipun luona. Viimeinen puttaus ja tulokseksi bogi, yksi lyönti yli väylän ihannetuloksen. Tästä kipinä jälleen syttyi - Harry Sanaksenaho osti huutokaupasta viidellä eurolla puoli mailasarjaa sisältävän golfbägin. Olihan sitä lähdettävä sitten kokeilemaan, vieläkö peli kulkee.
Asta Leiviskä ja Inkeri Kukkonen hurahtivat ensikokeilulla golfiin. Tänne tullaan uudestaankin! naiset vakuuttivat
Asta Leiviskä ja Inkeri Kukkonen hurahtivat ensikokeilulla golfiin. Tänne tullaan uudestaankin! naiset vakuuttivat
Kuva: Elina Nuolioja

Ruukkilainen Asta Leiviskä ja revonlahtinen Inkeri Kukkonen saivat golfkärpäsen pureman Siikajoenkylällä. Siltä se ainakin vaikutti, sillä avoimeen lajin kokeiluiltaan osallistumisen jälkeen ystävykset vakuuttivat innoissaan ja hymyssä suin tulevansa kentälle uudestaan.

– Näimme lehdessä ilmoituksen, että golfia saa tulla kokeilemaan ja tottakai me tultiin! Ja ilman muuta tullaan toistekin!

– Ensin oltiin ihan huuli pyöreänä, että miten tämä nyt meneekään mutta sitten lyönnit alkoivat sujua jo aika kivasti.

Ystävykset ovat eläköitymässä hoitotyöstä kesän kuluessa. Golfista tulee ehkä heille uuden elämänvaiheen uusi pysyvä harrastus.

Katso video kuinka avoimessa golfin kokeiluillassa harjoiteltiin ensi alkuun lyömistä:

https://youtu.be/uWl1p4oKUr4

Raahentienoon Golfin 18-reikäisen kentän kesäkausi avattiin tänä vuonna toukokuun puolivälissä. Kentän ja golfravintolan toiminnasta vastaava yrittäjä Tuomas Ketola on iloinen, että avoimet lajin kokeiluillat ovat saaneet hyvän vastaanoton ja osallistujamäärän.

– Myös alkeiskurssit ovat vetäneet ihan mukavasti väkeä. Olemme pyrkineet tekemään lajin aloittamisen mahdollisimman helpoksi ja suhteellisen edulliseksi, jotta kuka tahansa voi tulla ainakin kokeilemaan golfia, Ketola toteaa.

Siikajoenkylän kentällä on keskimäärin 12 000 lähtöä vuodessa. Ketolan mukaan lähtöjä voisi tämän kokoisella kentällä olla jopa 20 000. Uusille harrastajille olisi tilausta, sillä mitä enemmän kävijöitä on, sitä paremmin kenttää voidaan huoltaa ja järjestää toimintaa.

– Tälle kesälle valmistui klubitalon remontti. Laajensimme pukuhuoneita ja kohensimme yleisilmettä.

– Remontista kuuluu iso kiitos talkooväelle, joka sen toteutti. Koko laajennusosa tehtiin talkootyönä, Ketola kiittää.

Talvi oli hankala ja kevät ankara, mikä verotti nurmen kuntoa. Kylvöjä on jouduttu tälle vuodelle tekemään siksi laajalti, useiden tuhansien eurojen edestä.

Raahentienoon Golf ry:ssä on tällä hetkellä reilu 500 jäsentä. Tavoite on kasvattaa määrää likemmäs 600:tta.

Vajaan 30 vuotta kestäneen pelitauon jälkeen golfia kokeilemaan tullut, entinen siikajokinen ja nykyinen raahelainen Harry Sanaksenaho ei valitettavasti kasvata yhdistyksen jäsenmäärää, sillä hän on maksanut seuran jäsenmaksun joka vuosi siitä lähtien, kun Siikajoenkylällä sijaitseva kenttä aloitti toimintansa 1980-luvulla.

Kenttä on Harrylle hyvin tuttu, pohjiaan myöten, sillä hän oli mukana rakentamassa kenttää silloisen Siikajoen kunnaninsinöörin virassa.

– Hullu tekee työtä kun käsketään ja niin me syöksyttiin ryteikköön raivaamaan maata, mies muistelee hymyillen.

Ensin raivattiin maa-ala yhdeksän reiän kentälle, myöhemmin kenttä laajentui 18:aan reikäiseksi.

– Kentän alle jääneet maat olivat kunnan ja Ketolan maita, ja muutama palsta oli Meriläisen Maunon ja Rantalan Sulon maita.

– Kenttä rakennettiin tänne, koska meidän pitäjästä löytyi ensimmäinen myötämielinen kuntajohto golfille. Golfbuumi oli silloin kunnolla alkamassa Suomessa ja me oltiin ensimmäisten joukossa, Harry muistelee.

Tuolloin Harrykin suoritti green cardin, joka on ikään kuin aloittelevan golfarin ”ajokortti”, joka on suoritettava ennen varsinaiselle pelikentälle pääsyä.

– Me käytiin pienlentokoneella Ruotsin puolellakin pelaamassa! Se oli sitä huuman aikaa.

Harry Sanaksenaho katselee tämän päivän golfkenttää ja golfravintolaa kaikkine puitteineen hyvillä mielin. Tuomas Ketola tekee laadukasta työtä kentän hyväksi.

Kyllä tällaisen harrastuspaikan vuoksi jokaisen siikajokisen ja Raahen seutukunnankin asukkaan pitäisi käydä edes kerran kokeilemassa golfia. Harvan kotipitäjästä löytyy omaa golfviheriötä.