Bio­ke­mis­ti kiin­nos­tui yr­teis­tä – tie­don­ja­no johti ruu­su­juu­ren kas­vat­ta­jak­si

Eila Kolehmainen  kasvattaa ruusujuurta ja valmistaa siitä ravintolisäkapseleita. Viljelmä on Siikajoenkylällä. Eila Kolehmainen kasvattaa ruusujuurta ja valmistaa siitä ravintolisäkapseleita. Viljelmä on Siikajoenkylällä. Ruusujuuresta käytetään juurakko. Sen on todettu sisältävän monia ihmiselle hyödyllisiä aineita. Ruusujuuren kukinto voi olla näinkin punainen. Niin komea, että sopii kukkapenkkiinkin.
Eila Kolehmainen kasvattaa ruusujuurta ja valmistaa siitä ravintolisäkapseleita. Viljelmä on Siikajoenkylällä.
Eila Kolehmainen kasvattaa ruusujuurta ja valmistaa siitä ravintolisäkapseleita. Viljelmä on Siikajoenkylällä.
Kuva: Kirsi Junttila

Kasvintuppuroita monta pitkää penkillistä. Joissakin tupsuissa on okrankeltaiset, joissakin hehkuvat syvän viininpunaiset kukinnot.

Väriloisto on hieno, mutta pelkästään sen vuoksi ei Eila Kolehmainen ruusujuurta kasvata. Ei, vaan sen terveellisyyden vuoksi.

Oulussa asuva Kolehmainen on innokas palstaviljelijä, jonka kasvimaa on äidin kotipaikalla Siikajoenkylällä. Paikasta huolehtii sisko Seija Greus, jonka kasvitarhasta Kolehmainen löysi ensimmäisen ruusujuurensa.

Yrtit alkoivat kiinnostaa biokemistiä ja hän kävi vuosien aikana useita yrttikursseja. Yhdellä niistä luennoitiin ruusujuuresta ja sen kyvystä parantaa ihmisen stressinsietokykyä.

– Otin siskon kasvimaalta ruusujuurta, kuivasin ja tein uutetta. Otin sitä silloin tällöin, Kolehmainen kertoo.

Erään kerran uimahallissa Kolehmainen huomasi, että uinti sujuu hyvin. Lihaksissa oli kestoa eikä väsyttänyt kuten aiemmin. Täytyy olla ruusujuuren ansiota, hän tuumi.

– Siitä se lähti. Ryhdyin lukemaan enemmän ruusujuuresta ja sain kasvin siemeniä, Kolehmainen kertoo.

Siemenet hän kylvi Siikajoenkylän kasvimaahan ja nehän itivät.

– Tuli niin paljon, että piti perustaa yritys. Harrastus karkasi käsistä, Kolehmainen nauraa.

Ruusujuurta hän on kasvattanut vuodesta 2009 lähtien ja Siikajoenkylällä on nyt yli 1 000 eri-ikäistä kasvia. Koska kasvista käytetään juurakko, täytyy uusia taimia kasvattaa jatkuvasti. Tuotanto ei ole hätäisen puuhaa, sillä satoa saa vasta viisivuotiaasta kasvista.

Ruusujuuristaan itse valmistamiaan tuotteita Kolehmainen myy oman Mesacos-nimisen yrityksensä kautta, jonka perusti 2013. Yrityksen nimi tulee latinankielisestä lauseesta ”Mens sana in corpore sano” eli ”Terve mieli terveessä ruumiissa”.

Multaisesta juurakosta tulee nielaistavaa kapseli silkalla käsityöllä. Juurakot Kolehmainen nostaa maasta talikolla joko varhain keväällä tai myöhään syksyllä. Syheröiset juurakot pestään moneen kertaan.

– Hirvein homma on pestä juuret puhtaaksi, hän naurahtaa.

Sen jälkeen juuret silputaan ja niitä kuivataan kuivurissa kaksi vuorokautta. Sitten Kolehmainen jauhaa silpun, pakkaa sen kapseleihin ja myy niitä verkkokaupassaan sekä alan messuilla. Kasvin ominaisuudet hän tuntee tarkoin.

– Pidän jokaiselle pienen luennon ruusujuuren vaikutuksista. Jokohan alkaa mun osalta riittää, hän pohtii.

Rohdoskasvina ruusujuuri on vanha. Sitä on käytetty vuosituhansien ajan siellä, missä sitä kasvaa, eli halki Pohjois-Kalotin.

– Muun muassa Kiinan keisarit haettivat ruusujuurta vuoristosta itselleen. Sillä on monenlaisia vaikutuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, Kolehmainen kertoo.

Ruusujuurta on tutkittu paljon entisessä Neuvostoliitossa ja myöhemmin myös Ruotsissa sekä USA:ssa. Tutkimusten mukaan kasvi parantaa ihmisen stressinsietokykyä ja tehostaa kognitiivisia kykyjä. Käyttökokemusten mukaan se auttaa palautumaan liikunnan jälkeen, tehostaa verenkiertoa, parantaa unen laatua ja virkistää.

Ruusujuuri

Rhodiola rosea, kuuluu maksaruohokasvien (Crassulaceae) heimoon

Käytetään myös nimeä pohjanruusujuuri

Kasvaa luonnonvaraisena Skandinavian ja Venäjän pohjoisosissa ja Alpeilla

Vaikuttavia aineita muun muassa flavonoidit, sterolit, salidrosidi ja rosavin

Adaptogeeninen eli auttaa elimistöä sopeutumaan stressitiloihin

Tehostaa kognitiivisia kykyjä eli muistia, keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta

USA:ssa tehdyn kokeen mukaan auttaa ahdistushäiriöön ja masennukseen. Masennuslääkkeiden ja ruusujuuren yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu, joten lääketiede ei suosittele rinnakkaista käyttöä.

Vuoden 2003 rohdoskasvi (Suomen Luontaistuotekauppiaitten Liitto)

Eila Kolehmainen

Yrittäjä

Biokemisti ja filosofian tohtori Oulun yliopistosta