Pääkirjoitus
Tilaajille

D-vi­ta­mii­nit esiin

Otetaan Koronavilkku käyttöön ja laitetaan maski kasvoille jokaisessa tilanteessa, jossa etäisyyksien pitäminen on vaikeaa.

Koronaviruspandemia on kiihtymään päin, kuten jo pitkään on ennakoitu. Luvut nostattavat käsikarvat pystyyn, sillä enää ei puhuta kymmenistä uusista tartunnoista päivässä vaan määrät ovat järkiään kolminumeroisia. Oleellista on myös se, että edelleen Pohjois-Suomi on välttynyt suuremmilta selkkauksilta, mitä selittää harva asutus, vähäinen joukkoliikenteen käyttö ja varmasti myös ihmisten aiempaa parempi varautuminen.

Oulun yliopiston solu- ja kehitysbiologian professori Petri Lehenkari kertoo Siikajokilaaksolle ja samalla koko Kaleva Medialle antamassaan haastattelussa, että turnauskestävyyttä kysytään edelleen meiltä kaikilta. Mies kuitenkin väläyttää valoa tunnelin päässä arvioimalla, että pandemia voi hyvinkin olla ohitse tulevana juhannuksena. Varmuutta ei tässä kohtaa tietenkään asiasta ole, mutta Lehenkarin kohdalla arvio on vähintäänkin valistunut. Piippolasta lähtöisin olevan professorin opettamat lääketieteen opiskelijat ovat käyneet läpi tuhansia koronavirusta käsitteleviä julkaisuja, joten yleinen koronaymmärrys on ottanut kesän ja syksn aikana ison harppauksen eteenpäin.