Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Di­gi­pal­ve­lut loik­ki­vat metsään kovaa kyytiä – eri met­sä­pal­ve­lu­ja on netissä jo noin sata

Heikki Ala-aho testaa mobiilimetsäsuunnitelma-palvelua. Hyvin pelaa.
Heikki Ala-aho testaa mobiilimetsäsuunnitelma-palvelua. Hyvin pelaa.
Kuva: Kirsi Junttila

Metsäpuolen palvelut loikkivat pikavauhtia internetin sivustoille. Julkishallinnon ja kaupallisia yksityisten palveluja löytyy netistä jo noin 100, ja monet niistä ovat metsänomistajille tuiki tarpeellisia.

Metsäalan toimijat haluavat sähköistää palvelujaan säästösyistä. Esimerkiksi Verohallinto suosittelee jo, että veroilmoitukset tehtäisiin netissä. Näin virkailijoiden ei tarvitse paperilomakkeilta syöttää tietoja sähköiseen tietojärjestelmään.

– Veroilmoitusten kanssa menee lähivuosina niin, ettei paperiversioita tule kotiin. Jos haluaa paperilomakkeen lähettää, on sekin tulostettava netistä, kertoo Digiloikka metsäasiointiin -hankkeen projektipäällikkö Heikki Ala-aho.

Myös Maanmittauslaitos, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Metsäkeskus ovat siirtäneet perinteisiä asiointikäyntejä vaativia palveluja nettiin. Kiinteistöjen kauppakirjat ja lainhuudatukset voi tehdä Maanmittauslaitoksen sivuilla sähköisesti.

Sähköisten palvelujen käyttö säästää myös metsänomistajan kukkaroa, aikaa ja vaivaa. Ihan joka asian vuoksi ei tarvitse ajaa viraston toimistolle, vaan hommat voi hoitaa iltasella kotona. Silti kaikki eivät vielä palveluja käytä, ja siihen syynä lienee ikä. Metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta.

– Vanhemmat pelkäävät aloittaa sähköisten palvelujen käytön. Se johtuu ehkä tietosuojasta, sillä palveluihin kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Myös pelätään, että tulee vahinko jos tekee virheen, Ala-aho sanoo.

Pelkojen hälventämiseksi aloitti Metsäkeskus viime vuonna kaksivuotisen Digiloikka metsäasiointiin -hankkeen, jossa neuvotaan digipalvelujen käyttöä. Kurssit alkoivat pyöriä Pohjois-Pohjanmaalla viime elokuussa ja niitä on järjestetty jo 100 kappaletta ja toiset 100 on tulossa tänä vuonna. Oppia on käynyt hakemassa noin 900 metsänomistajaa.

– Metsänomistajat ovat kokenet kurssit hyödyllisiksi. Juju onkin rohkaista sähköisten palvelujen käyttöön, Ala-aho toteaa.

Koulutuksia hanke järjestää siellä, missä kiinnostuneet metsänomistajat ovat, sillä kurssin järjestämiseen tarvitaan viisi osallistujaa. Ala-aho on menossa Luohualle pitämään digikoulutusta.

Vuoden aluksi digiloikka-hankkeessa opeteltiin sähköisen veroilmoituksen tekemistä. Tulossa on koulutusta Maanmittauslaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen digipalveluista sekä sähköisestä puukaupasta.

– Opetetaan ostotarjousten tekemistä ja pyytämistä puunostajilta. Tavoite on, että metsänomistaja pystyy oma-aloitteisesti pyytämään tarjouksia ja vertailemaan niitä, Ala-aho kuvaa.

Tulossa on myös mobiilisovelluskurssi, jota Ala-aho pitää itse erittäin mielenkiintoisena. Nykyisin älykännyyn saa vaikka mitä metsänomistajalle hyödyllisiä sovelluksia, kuten karttaohjelmia ja puuston mittaukseen liittyviä ohjelmia, joissa puhelimen kameralla käytetään relaskooppia ja puun pituuden mittaria.

Lisäksi puhelimeen saa erilaisia yleistietoutta tarjoavia palveluja. Yksi on mobiilimetsäsuunnitelma -palvelu, josta löytyy oman metsän tiedot ja tilusrajat. Sitä voi käyttää myös suunnistuksessa.