Mainos

Edul­li­nen rus­ka­ret­ki jär­vi­mai­se­miin – SUP-lau­tail­la voi myös syk­syl­lä

SUP-lauta on ollut kuluneen kesän kuntoiluhitti. Syksyllä ei vielä kannata pakata lautaa talviteloille – rantojen ruskamaisemat tarjoavat upean retkikohteen SUP-lautailijalle. Pukeutumisesta ja turvallisuudesta on vain huolehdittava.

-

SUP-laudat ovat tulleet jäädäkseen Suomen järville ja saaristovesille. Kenties kaikkein kätevin ja edullisin vesiurheilun muoto antaa hienot mahdollisuudet kuntoiluun ja retkeilyyn. Samalla keskivartalon syvät lihakset saavat tehokasta kuntoilua kuin huomaamatta. Eikä tätä huvia tarvitse rajata kesähelteisiin – SUP-lautailu onnistuu hienosti myös syksyisin. Jo lehtipuiden väriloisto on hyvä syy lähteä ruskaretkelle SUP-laudalla, joita on saatavilla edullisesti kesäkauden mentyä.

Pukeudu ilman ja veden lämpötilan mukaan

Kuten kaikessa ulkoliikunnassa, SUP-lautailussakin on pukeuduttava sään mukaan. Kun laji mielletään usein kesäisen hellepäivän liikunnaksi, hienon syyspäivän lämpötila on 10-15 astetta alhaisempi. Paleleminen ei tuo mukavaa tunnelmaa retkellä eikä ole liikunnan kannalta hyväksi.

SUP-lautailu on mainio pitkäkestoinen harjoitus keskivartalon lihaksille. Lihastyön intensiteetti on matala, mutta tasainen. Pukeutumisen on siksi oltava lämpimämpää kuin vaikkapa lenkkeilyssä, mutta passiiviseen ulkona seisomiseen ei kannata pukeutua. Syksyisellä järvellä on kuitenkin tärkeää, että vaatteiden uloin kerros pitää hyvin tuulta. Pään suojaaminen on erityisen tärkeää, sillä sen kautta haihtuu jopa kolmasosa koko kehosta haihtuvasta lämmöstä.

Jalat ja kädet joutuvat SUP-lautailussa veden kanssa tekemisiin, joten jalkineiden tulisi olla vesitiiviit. Toinen vaihtoehto ovat neopreenisukat, joiden materiaali on samaa kuin märkäpuvuissa. Ne eristävät lämpöä kastuessaankin. Samasta materiaalista tehdyt käsineet pitävät kädet lämpiminä kylmässäkin säässä.

Turvallisuutta varavaatteilla tai puvuilla

Syksyn jäähdyttämä vesi ei ole ylipääsemätön asia SUP-lautailussa – riittävän vakaa lauta helpottaa tasapainon pitämistä, samoin toki melojan kokemus. Kylmän veden kaudella SUP-retket kannattaa tehdä leveämmällä ja tukevammalla laudalla kuin kesälämpimillä.

Joka tapauksessa syksyllä lautailevan on varauduttava kaatumiseen. Turvallisuuden kannalta on toimittava hieman eri tavalla kuin kesäisessä SUP-lautailussa.

Vähimmäisvaatimus on kelluntaliivin pukeminen päälle ja vesitiivis varavaatepakkaus SUP-lautaan kiinnitettynä. Kaatumisen sattuessa voi mennä rantaan ja vaihtaa kuivat varavaatteet. Tällöin vaatepakkauksessa on hyvä olla myös kuivat villasukat ja tyhjät muovipussit, jotta kastuneet kengät voi laittaa jalkaan.

Varavaatepakkauksen turvin liikuttaessa on jätettävä suurten selkävesien ylittäminen kesäkauteen ja pysyttävä lähellä rantoja. Rantaan on päästävä tarvittaessa nopeasti, kun vesi on kylmää.

Järeämpi vaihtoehto on märkäpuku, joka lämmittää neopreenikumin ansiosta märkänäkin. Sen ohella kannattaa kuitenkin käyttää varavaatepakkausta, sillä kaatumisen jälkeen märkäpuku tuntuu kylmältä sisään valuneen veden vuoksi.

Kaikkein vahvimman suojan kylmää säätä ja vettä vastaan antaa kuivapuku, joka pitää veden kehon ulkopuolella ja olon lämpimänä vedessäkin. Silloin laudan kaatuminen ei ole kuin matkan hidaste ja vesiurheilukautta voi jatkaa avovesikauden loppuun.

Tilaa laadukas SUP-lauta ja lisävarusteet ruskaretkelle Kuntokaupalta!