Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Edul­lis­ta, il­mas­to­ys­tä­väl­lis­tä ja ennen kaikkea helppoa - Maa­läm­pö on fiksu valinta

Markku Miettinen näyttää, kuinka helppoa maalämpöjärjestelmän säätäminen on. Olohuoneen nurkassa oleva lämpötilan säädin ei juuri valokatkaisijasta eroa.
Markku Miettinen näyttää, kuinka helppoa maalämpöjärjestelmän säätäminen on.
Markku Miettinen näyttää, kuinka helppoa maalämpöjärjestelmän säätäminen on.
Kuva: Tiina Niinimaa

Kun ikä alkaa painaa, puusavottaa ei jaksa enää samalla tavalla ja monessa taloudessa joudutaan harkitsemaan lämmitysjärjestelmää uudemman kerran. Tämän totesi myös Siikajoenkylällä asuva Markku Miettinen.

– Talossa oli vesikiertopatterit valmiiksi. Puulla lämmitettiin aiemmin, mutta se on työlästä puuhaa, Miettinen kertoo.

Maalämpö on Miettisen kokemuksen mukaan yleistynyt Siikajoenkylälläkin 10 vuoden aikana melkoisesti. Positiivisten käyttäjäkokemusten perusteella omakin valinta kohdistui maalämpöön. Aluksi puulämmitys aiottiin jättää uuden järjestelmän rinnalle, mutta melko pian ajatus alkoi tuntua turhalta.

– Maalämpö on niin varmatoiminen, että poistettiin sitten puukattila käytöstä.

Muutoksesta päätettiin joulun alla ja työt suunniteltiin kesäksi. Urakoitsijalle talvi ei kuitenkaan tuntunut olevan edes hidaste, joten kaivonkaivajat pelmahtivat pihaan jo tammikuussa. Ensimmäisenä päivänä pihlajapuun alla jo porattiin 150 metristä kaivoa. Seuraavana päivänä asennettiin laitteet ja putket.

– Nopea ja siisti homma. Vähän tietysti porauksen jälkeen hiesuvettä lainehti tielle ja jäätyessään se oli hieman haitaksi, mutta jo keväällä kaivon paikka maastoutui siististi, Miettinen muistelee

Kaivolle pitää hakea lupa pienillä pihoilla, jos porataan viittä metriä lähemmäs tontin rajaa. Lupa on lähinnä ilmoitusluontoinen kunnan rakennustarkastajalle ja monesti urakoitsijat hoitavat sen.

Miettisen tärkein syy maalämmön valintaan oli sen helppous. Aiemmin kesä meni puutöissä, sillä halkoja kului tuvan ja käyttöveden lämmitykseen peräti 15 kuutiota. Nyt lämmön voi säätää olohuoneen nurkassa olevasta säätimestä.

– Tämä on todella varma ja yksinkertainen systeemi, voi huoletta lähteä lomallekin. Kunhan kerran, kaksi vuodessa muistaa putsata suodattimen, Miettinen kertoo.

Tuvan leivinuuni takaa sen, että palavan puun rentouttavasta ratinasta saa nauttia jatkossakin. Maalämpöjärjestelmä on käytössä hiljainen ja huomaamaton.

Järjestelmä lämmittää vettä 100 litran esivaraajassa. Jos saunomaan on tulossa isompi porukka, niin veden riittävyyden voi varmistaa lisälämmityksellä.

– Pieni säiliö lämpeää kuitenkin nopeasti. Muistaakseni takasivat, että 10-15 hengen porukalle riittää lämmintä vettä helposti, Miettinen naurahtaa.

Entäs ne kustannukset? Puulämmitykseen verrattuna suurin etu on helppous, mutta erityisesti sähkölämmitykseen verrattaessa maalämpö on erittäin edullinen käyttää.

– Omaan sähkölaskuun en niin osaa verrata, mutta mitä olen tuttavia jututtanut, niin jopa 40 prosenttia on laskut tippunut, Miettinen kertoo.

Laitteiden sekä asennus- ja poraustyön kokonaiskustannukset nousivat kutakuinkin 10 000 euroon. Laskennallisesti järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

– Poraus maksoi viitisenkymppiä metriltä. Näin kotitalousvähennysten aikana verottajalta saa kuitenkin osan takaisin, Miettinen kertoo.

Päivääkään ei Miettisen ole uusittua lämmitysjärjestelmäänsä tarvinnut katua. Bonuksena tulee vielä järjestelmän ympäristöystävällisyys.

– Ei tästä haitallisia kaasuja lähde. Näillä on lisäksi jopa kymmenen vuoden takuu, Miettinen kehuu.