Eu­roo­pan ha­lu­tuin “hai­su­ka­ner­va”

Suopursua viedään Suomesta Euroopan tarpeisiin.

Mikko Hyvärinen sekä Maaria ja Pirjo Iso-Junno tarkastelivat erilaisia suopursujuurakoita etsiessään sopivia keruuyksilöitä. Miia Konttinen Oulun 4H:sta opasti Piippolassa, millainen suopursu kelpaa poimittavaksi. Ensi vuoden ruskeanuppuinen kukinto antaa jo viitteitä itsestään versojen haarautumassa. Maaria Iso-Junno ei ole ainoa, joka ei ole tullut ajatelleeksi, että suopursujakin voisi hyödyntää. Kuvan ottohetkellä hän löysi kanervikosta keräykseen juuri sopivan yksilön.
Mikko Hyvärinen sekä Maaria ja Pirjo Iso-Junno tarkastelivat erilaisia suopursujuurakoita etsiessään sopivia keruuyksilöitä.
Mikko Hyvärinen sekä Maaria ja Pirjo Iso-Junno tarkastelivat erilaisia suopursujuurakoita etsiessään sopivia keruuyksilöitä.
Kuva: Anna Hämeenaho

– Eipä ole ikinä tullut aateltua, että suopursuja voisi hyödyntää, opastukseen osallistunut Maaria Iso-Junno ihmetteli osallistuessaan Piippolassa järjestettyyn suopursu-infoon.

Siikalatvan 4H:n sekä Pohjoisen erikoiskasvit euroiksi -hankkeen tilaisuudessa koulutettiin halukkaita suopursun keräykseen Oulun 4H:sta saapuneen Miia Konttisen johdolla.

Syy, miksi joukkio vaeltaa metsään, on se, että se on haluttu kasvi Euroopassa ja siitä maksetaan kahdeksan euroa kilolta.

– Lopputuotteesta meillä ei ole tietoa, mahdollista on, että sitä käytetään lääkkeen osana, Konttinen kertoo.

Suomessa suopursun käyttöä ei kuitenkaan suositella sen voimakkuuden vuoksi.

– Suopursu on hyväntuoksuinen ”myrkky”. Kannattaa kerätessä mennä hetkeksi pois, jos on herkkä päänsärylle, Konttinen opasti metsään matkaavaa joukkoa.

Siikalatvan 4H on luvannut toimia vielä ensi viikon suopursujen välittäjinä, jos kiinnostuneita löytyy. Vaikka maakuntakasviamme löytyy vähän joka kolkalta, ei keruu aivan yksinkertaista ole, vaan tarkempi ohjeistus on tarpeen. Mikäli mielii suopursumetsälle, kannattaa ottaa ennakkoon yhteyttä Mikko Hyväriseen tai Kaarina Männikköön.

– Korona vaikuttaa lentorahteihinkin. Perjantaina vahvistuu, otetaanko suopursua vastaan ensi viikolla, Hyvärinen toteaa.

Lisää aiheesta 13.8. Siikajokilaaksossa