Pyhännällä juhlittiin: Py­hän­nän ikioma kiek­ko­hel­mi olisi suih­ku­läh­teen­sä an­sain­nut

Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­li­suu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Gu­me­ruk­sen ala­kou­lu meni metsään – oppi menee pa­rem­min päähän

Toisen luokan oppilaita arvioimassa puun korkeutta. Opastamassa yhdeksäsluokkalainen Tuomas Haho (oikealla). Toisen luokan oppilaat kokeilevat, miten pottiputki toimii. Toimiihan se.
Toisen luokan oppilaita arvioimassa puun korkeutta. Opastamassa yhdeksäsluokkalainen Tuomas Haho (oikealla).
Toisen luokan oppilaita arvioimassa puun korkeutta. Opastamassa yhdeksäsluokkalainen Tuomas Haho (oikealla).
Kuva: Kirsi Junttila

Metsässä on mukavaa. Varsinkin, kun sinne pääsee keskellä koulupäivää, aurinko paistaa lämpimästi eikä näy hirvikärpäsiä mailla halmeilla.

Gumeruksen koko alakoulu lähti tiistaina Kirkkokukkulalle tutustumaan metsään. Kun ryhmä 2. luokan oppilaita istahti puolivälin tauolle haukkaamaan pullaa ja hörppäämään mehua, kuului porukasta tyytyväistä hyrinää. Aamupäivä on ollut kiva.

– Oon oppinut mitä lintuja on ja eläinten nimiä, kertoi Ilmari Piippo.

Nuori mies tykkää olla metsässä ja hän on kova marjastaja. Varsinkin mustikoitten poimiminen on Ilmarista mukavaa, ja tänä syksynäkin hän on käsin poiminut ison korillisen mustikkaa.

Mäntyjen katveessa annettu tieto metsän eläimistä oli Iida Ukuran mielestä aamupäivän parasta antia ja hän oppi, minkä nimisiä eläimiä metsässä asustaa. Metsä on Iidallekin ennestään tuttu paikka, sillä myös hän pitää marjastamisesta.

Vaikka koulussa opetetaan, mitä puita Suomessa kasvaa, niin on ihan eri asia käydä niitä luonnossa opettelemassa, tuumi Lovisa Valtokari.

– Oon oppinut puista. Että millaisia rotuja puissa on, hän kiteytti.

Pelkkä huviretki ei ollut Gumeruksen koulun metsäretken syy. Takana on koulun 9. luokan Luonto ja minä -valinnaisryhmä, joka projektityönä järjesti päivän alakoululaisille.

Ryhmäläiset itse ideoivat, millaisia asioita pienemmille opetetaan ja millä tavalla. Tuloksena oli kuusi metsäaiheista tehtävärastia, joilla sai tietoa muun muassa metsätyypeistä, eläimistä, lajintunnistuksesta ja metsänhoidosta. Hoitopisteessä mitattiin puun pituutta ja kokeiltiin istuttamista pottiputken avulla.

Pelaamalla mieleen painettiin esimerkiksi metsän eri kasvuvaiheita, ja varmasti puun varttuminen pienestä taimesta järeäksi tukiksi jäi paremmin mieleen, kun pelissä sai itse olla myrskyn armoilla oleva taimi.

Gumeruksen koulun Luonto ja minä -valinnaisryhmä on järjestänyt teemaretkiä vuodesta 2017 lähtien. Erikoispäivän järjestelyissä on kotitalouden valinnaisryhmä mukana. Tällä kertaa ryhmä oli leiponut retkipullat.