Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Haku verojen hel­po­tet­tuun mak­su­jär­jes­te­lyyn on alkanut Oma­Ve­ros­sa – ta­voit­tee­na hel­pot­taa eri­tyi­ses­ti yri­tys­ten mak­su­vai­keuk­sia

Yritykset ja henkilöasiakkaat voivat hakea keskiviikosta 21. huhtikuuta alkaen lisäaikaa verojen maksuun normaalia kevyemmin ehdoin.

Helpotettua maksujärjestelyä voivat hakea kaikki asiakkaat, joilla ei ole esimerkiksi ilmoituspuutteita tai veroja ulosotossa.
Helpotettua maksujärjestelyä voivat hakea kaikki asiakkaat, joilla ei ole esimerkiksi ilmoituspuutteita tai veroja ulosotossa.
Kuva: Linnea Ohtamaa/arkisto

Verohallinnon tavoitteena on helpottaa erityisesti yritysten maksuvaikeuksia. Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan muutosta viivästyskorkoa koskevaan lakiin ja samassa yhteydessä Verohallinto helpottaa maksujärjestelyn ehtoja. Helpotettu maksujärjestely tuo asiakkaille seuraavat helpotukset: lisäaikaa jo maksujärjestelyssä olevien verovelkojen maksuun, mahdollisuus lisätä uusia veroja jo voimassa oleviin maksujärjestelyihin, verovelan viivästyskorko alenee tilapäisesti 7 prosentista 2,5 prosenttiin.

Maksujärjestelypyyntö keskeyttää Verohallinnon perintätoimenpiteet, kunnes asia on ratkaistu.

Helpotettua maksujärjestelyä voivat hakea kaikki asiakkaat, joilla ei ole esimerkiksi ilmoituspuutteita tai veroja ulosotossa.

– Hakea voi, vaikka aiempi maksujärjestely olisi edelleen voimassa: verojen maksamiseen saa vielä lisää aikaa. Myös ne asiakkaat voivat hakea, joiden aiempi maksujärjestely on rauennut. Normaalisti näin ei toimita, ylitarkastaja Timo Helin Verohallinnosta kertoo.

Maksujärjestelypyyntö kannattaa tehdä OmaVerossa. Verkkopalvelu on nopein tapa saada hakemus käsittelyyn. Jos ei voi asioida OmaVerossa, maksujärjestelyä voi hakea puhelimitse.

Helpotettua maksujärjestelyä voi hakea 31. elokuuta asti. Verohallinto alkaa hyväksyä maksujärjestelypyyntöjä, kun lainmuutos alennetusta viivästyskorosta tulee voimaan.

– Hakemus kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman nopeasti, jos tarve on. Näin välttyy siltä, että verot menevät ennen hakemuksen tekoa ulosottoon. Jos veroja on ulosotossa, helpotettua maksujärjestelyä ei voi hakea, Helin sanoo.

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kun pyyntö on käsittelyssä, maksujärjestelyyn liittyviä veroja ei lähetetä ulosottoon eikä yrityksen verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla.

Verohallinto muistuttaa myös, että koronatilanteen takia yhteisöjen veroilmoituksille on annettu kuukausi lisäaikaa. Yhteisöjä ovat esimerkiksi osakeyhtiöt.

Lisäaikaa on annettu yhteisöille ja yhteisetuuksille, joiden tilikausi on päättynyt joulukuussa 2020. Yhteisöjen on annettava veroilmoitus viimeistään 31. toukokuuta. Lisäaikaa ei tarvitse erikseen hakea, eikä lisäajalta luonnollisesti myöskään määrätä myöhästymismaksua.