Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hei­nä­kuus­sa hukkui lähes puolet vä­hem­män ihmisiä kuin yleensä – koko vuoden aikana huk­ku­nut 45 ihmistä

Pohjois-Suomen alueella hukkui heinäkuussa kaksi ihmistä. Lapissa hukkuneita oli yksi.

Hukkuminen tapahtuu tyypillisesti uimisen tai pulikoinnin yhteydessä, kiikkerällä soutuveneellä liikuttaessa tai rannalta tai laiturilta putoamisen seurauksena.
Hukkuminen tapahtuu tyypillisesti uimisen tai pulikoinnin yhteydessä, kiikkerällä soutuveneellä liikuttaessa tai rannalta tai laiturilta putoamisen seurauksena.
Kuva: Juulia Korkiakangas

Heinäkuussa Suomessa hukkui 15 ihmistä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto tiedotteessaan. Tiedot hukkuneista perustuvat liiton median välityksellä kerättyihin ennakkotietoihin.

Heinäkuun hukkumisista viisi tapahtui uidessa, kaksi vesiliikenteen yhteydessä ja kaksi tahattomasti veteen putoamisen seurauksena. Tapahtumien kulku ei ole selvillä kuudessa tapauksessa. Tammi-heinäkuun 2023 aikana Suomessa on hukkunut 45 ihmistä, joista kesä-heinäkuussa 28.

SUH:n ennakkotilastojen mukaan hukkumistilastoissa on nähtävissä positiivista kehitystä. Kesäkuussa hukkuneita oli 13, mikä on 6 alle viimeisen 20 vuoden (2004–2023) kesäkuisen keskiarvon: 19. Heinäkuussa luku oli 15, eli lähes puolet vähemmän kuin samaisen aikavälin heinäkuun keskiarvon: 28.

Heinäkuun hukkumiskuolemista kaksi tapahtui Pohjois-Suomen alueella, yksi Lapissa, kuusi Etelä-Suomen alueella, kolme Lounais-Suomen alueella, kaksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella ja yksi Itä-Suomen alueella.

Kesä-heinäkuun luku 28 alittaa merkittävästi viimeisen kahdenkymmenen vuoden keskiarvon (47) yhdeksällätoista tapauksella. Luvut antavat liiton mukaan aihetta toivoon ja saattavat viitata positiiviseen kehitykseen kansalaisten vesiturvallisuusasenteissa.

– Heinäkuun ennätyssateet ja hellepäivien vähäinen määrä ovat varmasti olleet osasyynä tämän vuoden heinäkuun lukujen laskuun. Kuitenkin syiden ymmärtäminen on monimutkaisempaa. On mahdollista, että viimeaikaiset vesiturvallisuuskampanjat ja muu työ vesiturvallisuuden eteen ovat lisänneet yleisön tietoisuutta ja johtaneet turvallisempiin käytäntöihin vesillä, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen liiton tiedotteessa.

Liitto toivookin, että hukkumisten laskeva trendi ei ainoastaan jatku, vaan vahvistuu. Suurin osa hukkumisista on ehkäistävissä yksinkertaisilla ja tehokkailla toimenpiteillä, Nieminen muistuttaa.

– On kuitenkin muistettava, että nämä numerot, etäisinä ja abstrakteina kuin saattavatkin tuntua, piilottavat sisäänsä todellisen tragedian. Jokainen tilastoon kirjattu numero heijastaa yksittäistä ihmiskohtaloa, tarinaa ja perhettä, joka on kokenut korvaamattoman menetyksen, jatkaa Nieminen.

Fakta

Hukkuneista puolet päihtyneitä

Vuosittain Suomessa hukkuu tapaturmaisesti noin 100–150 ihmistä, josta noin puolet kesäkuukausien aikana. Lähes puolet hukkuneista on ollut päihtyneitä.

Tyypillisesti hukkuminen tapahtuu uimisen tai pulikoinnin yhteydessä, kiikkerällä soutuveneellä liikuttaessa tai rannalta tai laiturilta putoamisen seurauksena.

Usein hukkumisen liikkeellä esimerkiksi omassa mökkirannassa tai tutuilla vesillä yksin: Näin näyttäisi olevan tänäkin kesänä.

Alkuvuoden hukkumisista yhdeksän on tapahtunut uidessa, kuusi vesiliikenteen yhteydessä, kuusi jäihin vajoamisen seurauksena, kaksi tahattomasti veteen putoamisen seurauksena ja 16 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Tämän vuoden hukkuneista 27 on miehiä, viisi naisia ja 13 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH)