Heitä jump­pa­kor­til­la mummoa ja pappaa – pyydä Markoa pis­tä­mään posti kul­ke­maan

– Tuli hyvä mieli, kun keksin idean. Piti ihan tuulettaa. On mukava tuottaa iloa muille, kertoo jumppaohjeita esittelevä Marko Äijälä.
– Tuli hyvä mieli, kun keksin idean. Piti ihan tuulettaa. On mukava tuottaa iloa muille, kertoo jumppaohjeita esittelevä Marko Äijälä.
Kuva: Kirsi Junttila

Miten innostaa ikäihmisiä liikkumaan korona-aikana, kun kuntopiirit on lopetettu ja kuntosalit ovat kiinni? No, voi vaikka lähettää postin ja jumppaohjeita.

Asia hoituu suit sait. Mitään ei tarvitse itse hommata, vaan asian hoitaa Siikajoen liikuntasihteeri Marko Äijälä. Hänelle voi laittaa sähköpostilla, teksti- tai whatsapp-viestinä nimen ja osoitteen, kenen kotiin kortin ja jumppaohjeiden tulisi osata. Eikä maksa mitään.

– Kortissa on ikäihmisillekin sopivan matalan kynnyksen jumppaohjeet. Eikä korteille ole ikärajaa, vaan niitä voi pyytää lähetettäväksi kenelle vaan, vaikka itselle, liikkumaan innostava Äijälä vihjaa.

Korttikampanja kestää vielä ainakin juhannuksen tienoille saakka ja ehkäpä pidempäänkin.

Idean takana on Ikäinstituutin kanssa seutukunnassa vedetty Voimaa vanhuksille -projekti. Instituutista tuli Äijälälle postia ja terveiset, että tällaista materiaalia saa tilata kuntiin ilmaiseksi.

Ilman muuta, ajatteli Äijälä ja keksi sitten heittää korttienjakopallon vanhusten läheisille, omaisille ja ystäville. Hän aavisti, että kannustuskortteja halutaan.

– Julkistin asian Facebookissa ja 42 sekunnin kuluttua tuli ensimmäinen pyyntö, Äijälä myhäilee.

Koronarajoitukset höllentyvät 1. kesäkuuta ja kuntosalit Komppalinnassa, Revonlahden koululla, Ruukissa ja Paavolan nuorisoseuralla avaavat ovensa. Saleilla käyviä kuntoilijoita Äijälä haluaa muistuttaa hyvästä hygieniasta. Sairaana ei salille mennä eikä siellä vaihdeta vaatteita.

– Edelleen pitää olla skarppina. Käyttäjältä vaaditaan suurta vastuuta. Jokaisen on itse harkittava, meneekö salille, hän tähdentää.