Helena Kan­kaan­syr­jän tai­det­ta Kes­ti­län kir­jas­tos­sa –Muis­tat­ko hänen iso­isän­sä Frans Ojan­ta­ka­sen?

Siikalatva/Kestilä
Paikkamerkintä-teos on  Helena Kankaansyrjän uutta tuotantoa. Taiteilija Helena Kankaansyrjän näyttely on elokuun esillä Kestilän kirjastossa. Nähtävillä on myös öljyvärityö taiteilijan isoisästä Frans Ojantakasesta joka  asui ikänsä Kestilässä.
Paikkamerkintä-teos on Helena Kankaansyrjän uutta tuotantoa.
Paikkamerkintä-teos on Helena Kankaansyrjän uutta tuotantoa.
Kuva: Helena Kankaansyrjä

Kestilän kirjastossa on elokuun ajan esillä Kestilässä, Mäläskänkylällä perintötilallaan viihtyvän oululaisen taiteilija Helena Kankaansyrjän taidetta. Näyttely kantaa nimeä Tähtiä ja tarinoita päiväkirjasta.

Näyttelyteemasta poiketen mukana on myös öljyvärimaalaus Kankaansyrjän taiteilijauran alkutaipaleelta.

– Maalaus on isoisästäni Frans Ojantakasesta joka asui ikänsä Kestilässä. Toivoisin Fransia tuntevia ja muistavia kyläläisiä antamaan palautetta vieraskirjaan esimerkiksi pienen tarinan muodossa.

Kesänaapuri vinkkasi Helenalle, että hän voisi kysyä, saisiko tuoda näyttelynsä Kestilän kirjastoon.

– Isä sanoi, että otappa Frans-taulu mukaan, vaikka se poikkeaa näyttelyn muista tauluista. Minä muistan, että isoisä oli karismaattinen ja sosiaalinen niin, että kirkolla käydessä hänet kaikki tunsi.

Helena Kankaansyrjä on opiskellut taidetta kolme vuotta Limingan taidekoulussa ja käynyt Hollannissa kuvataideakatemian. Tähtiä ja tarinoita sai alkunsa 2014 ja pitää sisällään maalauksia, joita on kertynyt yli 800. Uusimmat työt ovat sekatekniikalla tehtyjä akvarelleja, joita Helena on täydentänyt peiteväreillä. Maalatessa hän päästää alitajunnan irti ja piirtää mieleen tulevat hahmot kankaalle.