Hieman vä­hem­män hir­vi­lu­pia

Suomen Riistakeskus Oulu on myöntänyt tulevalle metsästyskaudelle edellisvuotta vähemmän hirven pyyntilupia. Piippolan seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella saadaan kaataa 203 hirveä, kun viime vuonna määrä oli peräti 280. Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen alueella lupia myönnettiin 268, eli lähes sata vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin lupa heltisi 367 hirven kaatamiseen.

Kaiken kaikkiaan Oulun riistakeskusalueen hirvitalousalueella Oulu 4 pyyntilupia on myönnetty yli 600 vähemmän viime vuoteen verrattuna. Alue käsittää Piippolan seudun ja Siikajokilaakson lisäksi Haapaveden, Kärsämäen, Oulaisten ja Raahen seudun riistanhoitoyhdistykset.

Luonnonvarakeskus arvioi Oulun riistakeskusalueella olleen viime syksyn jahdin jälkeen noin 10 000 hirveä, eli noin 2,4–3 hirveä tuhatta hehtaaria kohti. Tavoitetaso on 2–3,1 hirveä. Kannan rakenteen kannalta pyritään tilanteeseen, jossa yhtä uroshirveä kohden on 1,5 naarasta ja talvehtimaan jäävistä hirvistä noin 20-30 prosenttia on vasoja.

Ensimmäiset hirvet pyydetään pellolta vahtimalla jo syyskuussa. Kuitenkin varsinainen hirvenmetsästyskausi alkaa vasta lokakuussa ja jatkuu vuoden loppuun saakka. Tammikuun alussa metsästys sallitaan vielä parin viikon ajan ilman koiraa.