Hir­vi­pei­jais­ten ruo­ka­pe­rin­teet vaih­te­le­vat ky­lit­täin

Siikajokivarren pitäjissä järjestetään joka syksy lukuisia hirvipeijaistapahtumia. Pitopöydässä on kylittäin eroavaisuuksia, missä muodossa hirvenliha tarjoillaan. Savon rajalla tarjoillaan mykyrokkaa, yleisimpiä hirvipeijaisruokia ovat hirvenlihakeitto, palvilihakeitto, tai keitettyjen perunoiden kera käristys, palapaisti tai karjalanpaisti.

Hirvipeijaiset ovat jokaisella kylällä odotettu tapahtuma niin, että porukoiden johtajilta ja jäseniltä kysytään heti hirvestyskauden alettua, milloin syksyn hirvipeijaiset järjestetään.

Viitamäen Erän puheenjohtaja Pekka Rönkä kuvailee peijaistapahtuman olevan melkeinpä vuoden kierrossa ainutkertainen kyläläiset yhteen kokoava tapahtuma. Mykyrokka on ollut Kamulankylän Eräveikkojen ja Viitamäen Erän yhdessä järjestämien peijaisten ruokana niin kauan kuin Rönkä muistaa. Joskus rinnalle on tehty myös hirvenlihakeitto.

Savolaisten perinneruokaa tullaan nauttimaan kaukaakin. Osa porukoiden metsästysmaista on kiuruvetisten omistamia.

Naapurikylällä, Ahokylässä peijaisiin keitetään sekä mykyrokka että perinteinen hirvenlihakeitto. Pyhännällä, Tavastkengällä ja Piippolassa hirvipeijaisissa tarjoillaan hirvenlihakeittoa.

Kestilässä hirvenliha tarjoillaan käristyksenä tai palapaistikastikkeena perunoiden kera. Hyvölänrannalla tarjoiluun kuuluu myös lanttulaatikko.

Palvilihakeittoa

Rantsilan Riistamiesten hirvipeijaisissa ruokana on perinteisesti palvilihasta keitetty keitto. Myös Pulkkilassa hirvipeijaisissa tarjoillaan palvilihakeittoa. Pulkkilan Erän puheenjohtaja Pekka Ojanaho kertoo, että tämän syksyn peijaisissa Pulkkilan keskuskoululla kävi noin 300 peijaisruokailijaa.

Ojanaho on toiveikas, että peijaiset voidaan järjestää kouluntiloissa vastaisuudessakin, vaikka Siikalatvan ruokahuolto on isojen muutosten kohteena.

Myös alajuoksulla, Siikajoen kunnan alueella tarjoilla peijaisissa yleisti palvilihakeittoa.

Siikajoenkylällä myös kalaleipiä

Siikajoen kylällä järjestetään yhdet kaikkien hirviporukoiden yhdessä toteuttamat peijaiset. Toissa lauantaina Gumeruksen koululla kävi peijaispäivänä noin 740 ruokailijaa.

Siikajoen Eräkavereihin kuuluva Veikko Laurukainen on hyvillään, että peijaisjärjestelyt hoituvat yhteisvoimin ja aikaiseksi saadaan koko kylää yhdistävä tapahtuma.

Perinteisesti Siikajoen kylän peijaisissa ruokana on ollut karjalanpaisti. Liha on pääasiassa hirveä, mutta makua antamaan lisätään hieman possua ja palvattua hirveä. Keitettyjen perunoiden lisäksi tarjolla on puolukkaa, kurkkua sekä lohi- ja hirvenlihavoileivät. Jälkiruoaksi juodaan kahvit.