Huo­lel­li­nen is­tu­tus­työ auttaa ke­sä­ku­kat kasvuun –Ritva Kaup­pi­nen suo­sit­te­lee is­tut­ta­maan muun muassa ruusuja

Siikalatva/Rantsila
Rantsilassa jo neljättä kesää hautausmaamiljöötä hoitava Ritva Kauppinen muistuttaa, että ilman hoitoa ei mikään kesäkukka menesty. Paahteisina päivinä kukat on kasteltava päivittäin. Doublet ja hopeaputous sopivat hyvin hautamuistomerkin ääreen kukkalaatikkoon.
Rantsilassa jo neljättä kesää hautausmaamiljöötä hoitava Ritva Kauppinen muistuttaa, että ilman hoitoa ei mikään kesäkukka menesty. Paahteisina päivinä kukat on kasteltava päivittäin.
Rantsilassa jo neljättä kesää hautausmaamiljöötä hoitava Ritva Kauppinen muistuttaa, että ilman hoitoa ei mikään kesäkukka menesty. Paahteisina päivinä kukat on kasteltava päivittäin.
Kuva: Sari Kihnula

Alkukuusta jo neljättä kesää Siikalatvan seurakunnan palveluksessa Rantsilan hautausmaamiljöön kesähoitotoimenpiteistä vastaava Ritva Kauppinen ja kesän ensimmäinen kesätyöntekijä Juho Porkka ovat valmistelleet hoitohautakumpuja kesään. Talven roskat on siivottu pois, haravoitu haudat ja vaihdettu istutuslaatikoihin mullat.

Kauppinen vinkkaa, että samat perustoimet pätevät myös omaisten hoidossa olevilla haudoilla. Iso apu hautakukkien kasvulle on, kun kukat istutetaan kukkalaatikkoon sen sijaan, että istutusalustana olisi mullalla täytetty kuoppa. Multa tuppaa valumaan haudalle eikä kosteuskaan säily pelkässä multapedissä.

Omaiset tuovat kummuille myös itse lisäkukkia, kunhan seurakunta on istuttanut hautakukat. Ritva Kauppisella ei ole yksiselitteistä vastausta, mikä olisi kestävin hautakukka.

– Niitä on niin paljon. Ruusu on kestävä ja orvokki alkukesästä, Kauppinen tuumaa.

Talouspäällikkö Tarmo Myllykoski lisää, että Siikalatvan seurakunnan hautausmailla ei ole voimassa kieltoa, ettei jotain yksivuotista kukkaa saisi istuttaa. Sen sijaan kiellettyä on pensaiden istuttaminen.

Tosin monivuotisia perennoita ja ruusuja hautakummuille voi istuttaa.

Lue juttu kokonaisuudessaan 11.6. ilmestyneestä Siikajokilaaksosta.