Huuko pe­las­taa la­ji­to­ve­rei­den henkiä - koirien ve­ri­pank­ki pal­ve­lee koko Poh­jois-Suo­mea

Iloinen Huuko on kotioloissa sylikoira, joka nukkuu mielellään sohvalla isäntäväen kainalossa. Verenluovuttajakoiran tulee painaa vähintään 25-kiloa, joten Huuko täyttää vaatimukset reippaasti. Isostakaan koirasta ei oteta luovuttaessa kuin hieman alle puoli litraa verta.
Iloinen Huuko on kotioloissa sylikoira, joka nukkuu mielellään sohvalla isäntäväen kainalossa.
Iloinen Huuko on kotioloissa sylikoira, joka nukkuu mielellään sohvalla isäntäväen kainalossa.
Kuva: Tiina Niinimaa

Eläinlääkäriasema Kamu on pyörittänyt koirien veripankkitoimintaa Oulussa pian vuoden ajan. Verinäytteensä pankille kävi jättämässä myös Huuko, 4-vuotias malamuuttiuros, jonka omistaa Revonlahdelta Kopsaan muuttanut Reetta Kangasharju.

– Ilmoitus veripankista osui silmään viime syksynä ja nyt kun oli käyntiä Oulussa muutenkin, niin soitin Kamuun. Näytteenotto järjestyi samalle päivälle.

Näytteenotto ja yleiskunnon tarkistus oli nopea ja kivuton toimenpide, jota varten ystävällistä Huukoa ei tarvinnut edes rauhoittaa.

– Vähän etukäteen jännitti että miten sujuu, kun niin harvoin on jouduttu lääkärissä käymään, mutta Huuko tervehti kaikki hoitajat ja eläinlääkärit iloisesti, Reetta nauraa.

Näytteen perusteella määriteltiin Huukon veriryhmä luovutusrekisteriä varten.

– Veriryhmän määrityksen jälkeen koira kutsutaan luovutukseen veritilanteen ja tarpeen mukaan, Kamun toimitusjohtaja Johanna Lantto-Salovaara kertoo.

Huukoa ei ole vielä luovutukseen kutsuttu, mutta kun aika tulee, Reetta vie sen jälleen Kamun klinikalle, jossa iso koira rauhoitetaan kevyesti ja karvat ajellaan ja iho puhdistetaan kanyylin laittopaikalta kaulasuonen ympäriltä. Koiralta otetaan kerrallaan noin puoli litraa verta ja luovutuksen ajan koiraa nesteytetään verimäärän korvaamiseksi. Veri lähetetään jatkokäsiteltäväksi Jyväskylään Almavetiin, josta se palautetaan Ouluun plasmaksi ja punasoluiksi eroteltuna.

– Plasma voidaan pakastaa, mutta punasolut säilyvät vain noin kuukauden ajan, Lantto-Salovaara kertoo.

Tästä johtuen verenluovuttajia tarvitaan säännöllisesti. Toisinaan tarvitaan myös kokoverta esimerkiksi onnettomuus- tai myrkytyspotilaille, jolloin Kamusta aloitetaan soittokierros ja kysellään, josko joku pääsisi luovuttamaan verta samantien. Lantto-Salovaara kertoo, että tällä hetkellä Kamun rekisterissä on noin 70 luovuttajaa, mutta lisääkin mahtuu.

Kuten ihmisten, myös koirien verenluovutus perustuu vapaaehtoisuuteen. Luovutustapahtuma on maksuton ja kiitokseksi saa koiranruokasäkin. Luovuttajakoiran tulee olla perusterve, 2-7-vuotias ja painaa vähintään 25 kilogrammaa. Ei ole väliä, onko koira leikattu tai rekisteröity, kunhan se on asunut vähintään 12 kuukautta Suomessa. Yksi koira voi luovuttaa verta kolmesti vuodessa. Luovutuksen jälkeen koiran tulisi ottaa rauhallisesti pari viikkoa.

Huuko on rodultaan alaskanmalamuutti, joka tunnetaan arktisena ja vahvana rekikoirana. Talvisin Huuko vetääkin mielellään omistajaansa kickspark-potkukelkalla. Myös pitkät vaellukset ja vauhdikkaat metsälenkit hevosen kanssa kuuluvat tulevan hengenpelastajan harrastuksiin. Silti luovutuksen jälkeen vaadittu kahden viikon lepo ei leppoisan luonteen omaavalle Huukolle ole ongelma.

– Huuko osaa olla myös todellinen sylikoira. Sohvallakin se työntyy usein ihan iholle, Reetta nauraa.

Sohvannurkassa koiralla ja omistajalla on usein tapana katsella erilaisia eläinten pelastusohjelmia.

– Siinä on herännyt ajatus, että minäkin haluan auttaa. Ja kun Huuko on kerran täysin terve ja kaikinpuolin sopiva, ja näinkin pienellä vaivalla saa mahdollisesti toisen koiran hengen pelastettua, niin luovuttajaksi lähteminen oli helppo päätös.

Koirien veripankki

Eläinlääkäriasema Kamulla on Suomen pohjoisin veripankki Oulussa.

Plasmaa ja punasoluja on jatkuvasti saatavilla Kamun omien potilaiden tarpeisiin, sekä tarvittaessa muiden klinikoiden potilaille.

Veripankkitoiminta on voittoa tavoittelematonta ja perustuu vapaaehtoisiin luovuttajiin.

Luovuttajakoiraksi voi ilmoittautua puhelimitse Kamun numeroon 020 1213 900 tai sähköpostilla info@oulunkamu.fi.