Hyvälle nou­ta­jal­le kelpaa niin dummy, kuin aito riis­ta­kin

Kokkolasta kisoihin tullut labradorinnoutajauros Jummi-Jammin Bowmore on löytänyt metsään piilotetun dummyn ja palauttaa sitä vauhdilla ohjaajalleen. Taustalla näkyy rastin avustaja. Heikki Peltoniemen ja Viljon yhteistyö siivitti parin kahteen 1-tulokseen ja piirinmestaruuteen.
Kokkolasta kisoihin tullut labradorinnoutajauros Jummi-Jammin Bowmore on löytänyt metsään piilotetun dummyn ja palauttaa sitä vauhdilla ohjaajalleen. Taustalla näkyy rastin avustaja.
Kokkolasta kisoihin tullut labradorinnoutajauros Jummi-Jammin Bowmore on löytänyt metsään piilotetun dummyn ja palauttaa sitä vauhdilla ohjaajalleen. Taustalla näkyy rastin avustaja.
Kuva: Tiina Niinimaa

Järvitalonjärvellä järjestettiin viikonloppuna noutajarotuisten koirien working test. Kyseessä oli Oulun seudun noutajakoirayhdistyksen järjestämä haasteottelu sekä Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruuskilpailu, jonne oli kutsuttu osallistujia myös Lakeuden ja Länsipohjan noutajakoirayhdistyksistä. Koirakoita osallistui lopulta yli 30 molempina päivinä. Lauantain haasteottelun voiton vei järjestävä seura.

Myös sunnuntaina ratkottu Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruus jäi Oulun seudun noutajakoirayhdistykselle, sillä kirkkaimman mitalin nappasi labradorinnoutajauros Indy Lab Amazing Lad, eli Viljo ohjaajanaan Heikki Peltoniemi, joiden suorituksia kehuttiin erinomaisiksi ja näyttäviksi. Parilla olikin käytössään kotikenttäetu, sillä Heikki kuuluu Temmesjoen metsästysseuraan, jolta oli saatu luvat koemaastojen käyttöön. Maat omistaa Uusimäen yhteismetsä ja vesistön käyttöluvan myönsi Rantsilan Riistamiehet. Kokeen tuomareiksi oli kutsuttu Mervi Salo ja Jari Särkänlahti.

– Upea seutu ja maasto. Ollaan oltu metsässä jo aamukuudesta alkaen, eikä vieläkään kyllästytä, Salo kehaisi tervetuliaispuheessaan puolen päivän aikaan.

Aurinko paistoi koepäivänä näännyttävän kuumasti, mutta onneksi järvi ja laskuoja tarjosivat tervetullutta viilennystä ainakin koirille - ja taisipa siellä jokunen omistajakin pulahtaa, ainakin vahingossa.

Working test on noutajien metsästysominaisuuksia mittaava koemuoto, jossa koirat noutavat aidon riistan sijasta noutoesineitä eli dummyja. Noutajarotuja on kuusi, joista suurelle yleisölle tutuimpia lienevät labradorinnoutajat ja kultaiset noutajat. Lisäksi osallistumisoikeus on sileä- ja kiharakarvaisilla noutajilla, novascotiannoutajilla ja chesapeakenlahdennoutajilla.

Working testissä koirakot suorittivat viisi erilaista rastitehtävää metsässä ja laskuojassa. Kisaluokkia oli kolme. Alokasluokan koirat ovat nuoria ja vasta uransa alkuvaiheessa. Avoimen luokan koirilla oli kokemusta jo hieman enemmän ja voittajaluokkaan osallistuneista koirista kaikki kulkevat myös käytännön metsästyksessä.

Arvostelussa pääpaino oli koiran ja ohjaajan yhteistyössä ja koiran ohjattavuudessa. Joka rastilla oli jaossa 20 pistettä, jonka saadakseen koiran tuli suoraviivaisesti ja tehokkaasti noutaa dummy ohjaajan ohjeita kuunnellen. Koiria ohjattiin pillillä, käsimerkeillä ja suuntia huudellen, mutta kaikenlainen kurittaminen ja turha äänen korottaminen oli ehdottomasti kiellettyä. Tapahtumassa vallitsi hyvä henki kisailijoiden ja tuomareiden välillä, eivätkä edes koirat haukkuneet toisiaan, sillä metsästystilanteessa niidenkin tulee olla ihan hiljaa ja rauhassa, ettei riista säikähdä.