Ihana joulu hiipii keit­tiöön – tuoksuu jo kaneli, nei­lik­ka ja in­ki­vää­ri

Mari Zanze on aina rakastanut leipomista. Harrastuksesta kasvoi kotileipomo MariBake, jonka toiminta alkoi tänä syksynä. Torttutaikinat Mari Zanze tekee itse. Vaikka tortut eivät ole yhtä lehteviä kuin valmistaikinasta leivotut, on maku parempi. Uutta leivontamuotia ovat kuviokaulimet ja -leivonta-alustat, joiden avulla pikkuleivistä saa näyttäviä. Joulupulla maistuu piparkakulta. Erilaiset kuivakakut ovat osa perinteistä joulupöytää.
Mari Zanze on aina rakastanut leipomista. Harrastuksesta kasvoi kotileipomo MariBake, jonka toiminta alkoi tänä syksynä.
Mari Zanze on aina rakastanut leipomista. Harrastuksesta kasvoi kotileipomo MariBake, jonka toiminta alkoi tänä syksynä.
Kuva: Kirsi Junttila

Jauhopeukaloita kutittaa ja jouluisten mausteiden ajatteleminenkin nostaa veden kielelle. Siitä tietää, että joulu on lähellä ja saa kaivaa suosikkireseptit esiin ja loihtia tuvan tuoksuja tulvilleen.

– Joululeipominen kannattaa aloittaa ajoissa, ettei tule stressiä. Tärkein vinkki on tehdä ajan kanssa. Kiireellä ei onnistu, neuvoo kotileipomoyrittäjä Mari Zanze.

Ensimmäisenä uuniin voi työntää kuivakakut, jotka vain paranevat joulua odotellessaan. Pakasteessakin niiden maut mehevöityvät.

Kuivakakkujen perusreseptiä voi muunnella mielensä mukaan ja tehdä kakkuja sellaisilla joululisukkeilla kuin haluaa. Osan jauhoista voi korvata vaikka kookoshiutaleilla ja osan nesteestä tai rasvasta rahkalla.

– Rahka on kuivakakkuun aivan mahtava aines. Se antaa raikasta makua sekä tuo paljon proteiineja, Zanze sanoo.

Kakkuja tehdään voi-sokeri- tai muna-sokeri-vaahtoon, ja Zanze painottaa, ettei koskaan voi vaahdottaa liikaa. Mitä kauemmin antaa vatkaimen pyöriä, sitä parempi lopputulos.

– Voistakin tulee pumpulimainen vaalea vaahto, leipuri tietää.

Hyvin säilyvät piparkakut voi reilusti ennen joulua pyöräyttää kaupan taikinasta tai omatekoisesta, josta vasta hyviä tulee. Jokaisella on oma pipareiden luottoresepti, ja Zanzella se on Paraisten piparkakkut.

Torttutaikinatkin leipuriyrittäjä tekee itse ja käyttää niihin vain voita, jauhoja ja vettä. Tortuista tulee suussa sulavia, mutta ei niin lehteviä kuin kaupan valmistaikinasta.

– Jos haluaa lehteviä torttuja, on taikinaa kaulittava enemmän kuin kolme kertaa, hän vinkkaa.

Kaikkeen joululeivontaan pätee yksi vinkki: käytä reilusti voita ja sokeria. Jos niistä pihtaa, leivonnaisten maku kärsii. Sokerian ja rasvan syöntiä vältetään sitten joulun jälkeen arkena.

– Hyvää pullaa saa käyttämällä voita. Ei mitään margariinia, se vaikuttaa heti makuun. Kuivakakut teen myös voilla ja käytän lisukkeina aina kotimaisia aineita, mikäli mahdollista, Zanze kertoo.

Jokaisella leipojalla on omat tapansa ja niksinsä, jotka kokee parhaiksi. Toiset vaahdottavat käsin ja joidenkin mielestä huoneenlämpöisistä aineista tehty onnistuu parhaiten.

– En ole huomannut eroa siinä onko aineet kylmiä vai huoneenlämpöisiä. Jokaisella on oma tapa tehdä, Zanze toteaa.

Leipominen on aina ollut Mari Zanzen rakas harrastus. Hän on pitkään keräillyt reseptejä, muokannut niitä ja kehitellyt itse uusia. Harrastus kasvoi työksi tänä syksynä, kun uunista ulos tuli kotileipomo MariBake.

– Kun kysyntää kakuille oli, niin ajattelin että miksipäs ei. Leipoisin joka tapauksessa yli oman tarpeen, tuore yrittäjä naurahtaa.

Asiakkaille Zanze pyöräyttelee mitä vain: pullaa, pikkuleipiä, torttuja, kakkuja, piirakoita, voileipäkakkuja. Oma suosikkituote on täytekakku, jonka täyttämisessä ja koristelussa voi käyttää mielikuvitusta.

– Jokainen kakku on yksilö, leipuri kiteyttää.

Oman perheensä joulua Zanze juhlistaa kehittämällään nutella-kinuskikakulla, joka sai alkunsa Ivanin isänpäivätoiveesta. Nutellaa leipuri aikoo laitaa myös joulutorttuihin, kunhan keksii miten estää sitä valumasta tortuista pellille. Joulupöydän suolaiseksi herkuksi Zanze aikoo tehdä oikein lihaisan voileipäkakun.

Kahvi-taatelikakku

3 dl vahvaa kahvia

200 g taateleita

2 dl sokeria

200 g voita

2 kananmunaa

3,5 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl soodaa

1 tl vanilliinisokeria

1 tl kanelia

0,5 tl kardemummaa

ripaus suolaa

Pilko taatelit kattilaan, lisää kahvi ja sokeri. Keitä 10-15 min, soseuta.

Paloittele soseen joukkoon rasva ja sekoita, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Vatkaa sähkövatkaimella munat sekaan yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 55 minuuttia.