Ikä­ih­mi­sil­le myyty nyt säh­kö­re­mont­te­ja ja te­ho­kei­no­na käy­tet­ty pe­lot­te­lua

Siikajoki
Vanhakin on turvallinen, kunhan se on kunnossa. Siikajokivarressa on tehty epäilyttäviä sähköremonttitarjouksia erityiesti ikäihmisille.
Vanhakin on turvallinen, kunhan se on kunnossa. Siikajokivarressa on tehty epäilyttäviä sähköremonttitarjouksia erityiesti ikäihmisille.
Kuva: Juha Honkala

Kauppamies soittaa ovikelloa ja kertoo, että talossasi on jotain vikaa ja korjauksella on kiire. Jo tässä kohtaa pitäisi hälytyskellojen soida, eikä nimeä pidä laittaa mihinkään.

Viime viikolla Siikajoella on kulkenut sähköurakkaa myyvän yrityksen edustaja, joka vieraili muun muassa Pentti Simojoen kotona Paavolassa.

– Sähkösaneerausyritys oli kyseessä. Myyjän mukaan talossani pitää tehdä sähköurakka, koska aiempi asennus on niin vanha, että talo saattaa palaa. Ja jos palaa, myyjän mukaan vakuutus ei korvaa. Urakan hinta oli toistakymmentä tuhatta euroa.

Simojoen talo on rakennettu vuonna 1977 ja sen sähköpääkeskus on uusittu jälkikäteen. Simojoki suhtautui viime viikolla kokeemaansa myyntitilanteeseen rauhallisesti vaikkakin hän koki, että tapahtumassa oli ”pelottelun makua”.

– Tarkastin tilanteeni paikallisella sähköliikkeellä, josta kerrottiin, että pärjään varmasti jatkossakin nykyisellä, eikä vakuutuksen kanssa ole sen vuoksi ongelmia, Simojoki kertoo.

Siikajokinen sähköalan yrittäjä Kari Kuusisalo kertoo, että sähköurakan myynti pelottelumenetelemällä tuli hänellekin tutuksi, kun muutkin ihmiset kuin Simojoki alkoivat kysellä tämän mielipidettä asiaan.

– Monta tapausta on tullut vastaan, ja aina on käytössä ollut samat menetelmät. Eilen viimeksi meillä kävi yksi ihminen kyselemässä, että mistä tässä on kyse. Myyjä oli väittänyt, että asiakkaan kodissa on laittomat vehkeet, talo saattaa palaa, eikä vakuutus korvaa. Tässä kohtaa pitää korostaa, että vanhat järjestelmät ovat laillisia, kunhan ne ovat ehjät, Kuusisalo kertoo.

Kuusisaloa sekä sapettaa että lohduttaa, kun ihmiset kääntyvät hänen puoleensa.

– Harmittaahan kun noin toimitaan, mutta hyvä kun kysyvät toista mielipidettä ennen kuin tilaavat. Toki sähköremontilla saa aina jotain uuttakin, mutta ei sen remontin hinta voi olla toistakymmentä tuhatta euroa, Kuusisalo huomauttaa.

Vanhustyön keskusliiton Pohjois-Pohjanmaan korjausneuvoja Tapio Karhu kertoo, että erilaisia remonttireiskoja on pyörinyt erityisesti ikäihmisten ovella jo muutaman vuoden ajan. Aiemmin on myyty sadevesijärjestelmiä, savupiipun korjausta ja putkiremontteja, mutta sähköurakat ovat tulleet ihan viime aikoina kuvioon mukaan.

– Jo 1960-luvulla tehtiin täysin turvallisia sähköasennuksia. Ovelta ovelle -myynti ei ole absoluuttisesti laitonta, mutta onhan se näillä menetelmillä vähintäänkin arveluttavaa, Karhu kertoo.

Karhun mukaan kannattaa olla aina silloin tarkkana, kun mitään ei ole rikki, kauppias tulee pyytämättä ja hänen mukaansa on hirveä kiire laittaa jotain kuntoon. Koskaan ei voi olla niin kiire, etteikö ehtisi kysyä toista mielipidettä tai tarjousta.

– Nimeä ei kannata laittaa mihinkään paperiin, Karhu kertoo.

Jos paperi on kuitenkin allekirjoitettu ja katumus painaa päälle, kaupat voidaan perua kahden viikon ajan allekirjoitushetkestä.

– Ja siksi kauppiaalla onkin usein hirveä kiire aloittaa työt, ettei asia­kas ennätä miettiä tuota kahta viikkoa. Kuluttajariitalautakunnassa on ennakkotapauksia asiakkaan eduksi vastaavista tilanteista. Toki vähemmällä pääsee jos sinne ei tarvitse mennä, käräjäoikeudesta puhumattakaan. Käsittelyajat ovat pitkät, joten parempi on aina harkita ennen kuin suostuu mihinkään.

Tapio Karhun mukaan kotimyynti yli 65-vuotiaalle pitäisi kieltää kokonaan. Moni vanhempi ihminen on allekirjoittanut urakkasopimuksen väsyttyään sitkeisiin myyjiin.

– 29 vuotta olen tehnyt näitä hommia, ja monenlaista vedätystä olen nähnyt. Kyllä parempi olisi jos kotimyynti kiellettäisiin kokonaan, Karhu huomauttaa.