Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Il­ta­päi­väs­tä voi va­rau­tua uk­ko­siin – Poh­jois-Poh­jan­maal­la uk­kos­puus­kat mah­dol­li­ses­ti yli 20 metriä se­kun­nis­sa

Rajusta ukonilmasta on annettu varoitus Pohjois-Pohjanmaalle täksikin päiväksi. Todennäköisesti maakunnan pohjoispäässä ukkostaa huomenna loppupäivästä.

Iltapäivästä ja alkuillasta saattaa Pohjois-Pohjanmaalla olla ukkospuuskia, jotka yltävät yli 20 metriin sekunnissa.

Ilmatieteen laitos asetti ukkosvaroituksia alkuviikolle ympäri maata. Myös Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan annettiin varoitus jo  eilisestä alkaen, mutta säätiedotteessa ei Oulun seudulla vielä maanantaina näkynyt ennustetta ukkosesta.

Päivystävä meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta kertoo, että ukkosvaroitus käsittää laajaa aluetta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa kannattaa varautua iltapäivällä ja alkuillasta ukkospuuskiin.

– Voimakkaimmillaan voidaan odottaa yli kahdenkymmenen metrin per sekunti puuskia, kun tänään ne jäävät arviolta reiluun viiteentoista metriä sekunnissa, Bergman kertoo.

Hän toteaa yläilmakehän tuuliolosuhteiden olevan tänään potentiaalisemmat ukkospuuskille, kun yläilmakehässä tuulee reippaammin. Kuurot myös liikkuvat nopeammin, mikä kasvattaa puuskaa.

Trampoliinien ja muiden pihakalusteiden sitomiseen Bergman ei vielä kannusta, vaan suosittaa säätilanteen seuraamiseen.

– Jos jotain tuulelle arkaa on, niin kannattaa seurata ukkosrintaman kehitystä, ja tilanteen vaatiessa varautua ukkospuuskiin.

Poikkeuksellisen voimakasta myräkkää ei ole meteorologin mukaan luvassa.

– Ei tämä mitenkään oikein voimakas säätilanne ole, vaan aika normaalia kesäpäivän ukkostelua kuitenkin.

Heinäkuun aikana on satanut vettä ajoittain reippaastikin, erityisesti viime viikonloppuna. Meteorologi Jaakko Savela Ilmatieteen laitokselta kertoo, että varsinkin edellinen viikonloppu oli  koko maassa hyvin sateinen.

– Ennen tätä viikonloppua kuukauden sademäärät olisivat olleet vain hieman tavanomaista runsaampia, mutta nyt kuukausi on keskimääräistesti hyvin harvinaisen runsassateinen monissa paikoin maata.

Pohjois-Pohjanmaalla harvinaisen toistuvaa runsasta sadetta on ollut heinäkuun aikana ainakin Hailuodon ja Kalajoen havaintoasemilla.

Sademäärän erityisyys katsotaan vertaamalla kolmenkymmenen vuoden mittausajanjakson tilastoihin, jotka ovat vuosilta 1991–2020.