Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ja­ke­lu­muu­tok­set ja kus­tan­nus­ten kasvu huo­les­tut­ta­vat pai­kal­lis­leh­ti­kent­tää – ­Me­dian toi­min­ta­edel­ly­tyk­siä ei saa hei­ken­tää, muis­tut­taa Ran­ta­la­keu­den pää­toi­mit­ta­ja

Postilain ja jo Postin jo julkistamien uudistusten yhteisvaikutus voi pahimmillaan kaventaa suomalaista paikallislehdistöä.

Rantalakeus
Posti muuttaa jakeluaan. Samalla kustannukset ovat paikallislehdillä kasvussa.
Posti muuttaa jakeluaan. Samalla kustannukset ovat paikallislehdillä kasvussa.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Paikallislehtien johto on huolestunut eduskunnassa käsittelyssä olevan uuden postilain sekä Postin jo julkistamien uudistuksien yhteisvaikutuksesta. Uhkana on, että paikallislehtien toimintaedellytykset vaikeutuvat ja jakelun kustannukset nousevat kestämättömälle tasolle.

Uutismedian liiton paikallislehtijaosto ja Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ottavat asiaan kantaa tuoreessa julkilausumassa.

Esimerkiksi uuden postilain myötä kerran ja kahdesti viikossa ilmestyvät paikallislehdet ovat jäämässä kaavaillun jakelutuen vaikutusten ulkopuolelle. Vastaavasti syyskuun puolivälissä Posti tiedotti siirtyvänsä ensi vuonna uuteen kolmiportaiseen ja alueelliseen ABC-hinnoitteluun, jossa suurin osa paikallislehdistä on kalleimmassa C-ryhmässä. Lisäksi Posti on tiedottanut esimerkiksi paikallislehtien paljon käyttämien tilaajapeittoa täydentävien peittojakeluiden lopettamisesta.

Tilanne voi johtaa esimerkiksi siihen, että osa paikallislehdistä lopettaa ja osa joutuu tinkimään sisällöstä. Paikallislehdet ovat kuitenkin levikkialueillaan tilattuja ja luettuja, mitä osoittavat myös useat tutkimukset. Paikallislehdet ovat säilyttäneet asemansa verraten hyvin myös median murroksessa.

– Median toimintaedellytyksiä pitäisi tukea, ei heikentää. Se on koko yhteiskunnan etu, alleviivaa Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry:n puheenjohtaja Rantalakeuden päätoimittaja Sauli Pahkasalo.

Paikallislehtijaoston puheenjohtaja, UutisOivan päätoimittaja ja Präntti Oy:n toimitusjohtaja Katri Linnikko sanoo paikallislehtien säilymisen kattavasti ympäri Suomea olevan tärkeä asia demokratian kannalta.

– Mikäli joltain paikkakunnalta loppuu oma lehti, alue jää väistämättä vähän varjoon. Missä sen jälkeen kerrotaan aluetta koskevasta päätöksenteosta, ilmoitetaan alueen tapahtumista ja käydään keskustelua paikkakunnan asioista?

Paikallislehtien asemaa ja uudistuksien vaikutuksia tulisi kannanoton mukaan tarkastella uudelleen niin postilaissa kuin Postin sisällä. Viimeksi mainittua myös  omistajaohjauksen keinoin.

Fakta

Toimiva jakelu on lehdille elintärkeä

Painettujen sanomalehtien kohtuuhintainen jakelu on kotimaisen uutismedian tulevaisuuden kannalta elintärkeä asia. Uutismedian liiton tilastojen mukaan paikallislehtien tuloista 94 prosenttia ja kaupunkilehtien tuloista 97 prosenttia tulee painetusta lehdestä.