Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Jal­ka­te­rän täy­del­tä ­ko­ti­seu­tu­rak­kaut­ta

Katso myös kuvia Kestilän kyläpäiviltä!

Ellen Tuomelan suunnittelema sukka voitti Kestiläsukan suunnittelukilpailun. Voittaja julistettiin lauantaina Kestilä-päivillä Tapio Keskitalon ohjastama Aukusti veti perinnekulkuetta kiesit ja kyytiläiset perässään. Pienellä onkijapojalla piti kiirettä pysyä isomman väen matkassa. Aukusti sai perinnekulkueen päätteeksi jalkoihinsa uudet kengät. Kunnanjohtaja Pauli Piilma avasi Siikalatvan tämän kesän ensimmäiset pitäjäpäivät Kestilässä. Aurinko todellakin helli kyläpäiväväkeä Matti Leiviskän kertoessa Kestilän syntyhistoriasta. Kestiläläiset juuret omaava Jenni Rasinkangas toi Kestilä-päiville hieman perinteistä poikkeavia maistiaisia sushin muodossa. Nellillä ja Niilolla riittää kavereita joka suunnalla. Yleisö hörötteli Halavatun pappojen savonsäklätyselle. Karppisen Sepon sotakokoelmista jouti osa kunnantalolle näyttelyyn. Nappulakisoissa on aina urheilujuhlan tuntua. Lelunäyttelyn nukkekoti kiinnosti pikkuneitejä. Kirjastossa esillä olevat Martti Alasalmen luontokuvat ovat kertovat omaa tarinaansa.
-

Kesäauringon hellimä kansa nautiskeli lauantaina täysin rinnoin Kestilä-päivien tunnelmasta. Perinnekulkuetta seuraamassa oli satamäärin entisiä ja nykyisiä kyläläisiä sekä lukuisasti vieraita läheltä ja kaukaa.

Kyllä kelpasi päivää paistatella ja seurata ohjelmaa tai tepastella pitkin raittia ja vilkaista sen vierustoilla olevia ohjelmakohteita.

Mikäli sää olisi jatkunut kesäkuun tapaan koleana, olisi Kestiläsukka-kilpailuun osallistuneille sukkapareille ollut varmasti ottajia. Anjalan seinälle nostellut villasukat saivat kuitenkin olla rauhassa paikoilleen ihmisten ihasteltavana.

Iltapäivästä päästettiin kuitenkin kutojat jännityksestä ja kerrottiin, että voittajaksi valikoitui 35 annetun äänen turvin Ellen Tuomelan sukat.

Kaikkiaan ääniä annettiin 98, joten voittoprosentti nousi yli 30:neen. Toki ero toiseksi tulleeseen pariin oli vain 6 ääntä, joten ihan itsestään selvä voitto ei ollut.

Kolea kevät ja alkukesä tuntuu tuoneen vartta Tuomelan sukkiin. Halla ei ole kuitenkaan purrut värimaailmaan. Pässinpökkimän harmaata on vain osaksi.

– Oon aina asunu metsän keskellä ja rakastan viljapeltoja ja ojan varsilla kasvavia horsmia, tekijä kertoo.

Sukista erottuukin juuri kuvaillut elementit perinteisellä aidalla ja sinitaivaalla täydennettynä. Kyllä sellaisilla sukilla kehtaisi tepastella myös kaupunkimaisemassa ja omista juuristaan ylpeillen.

Eivätkä jälkeen jää muutkaan kisassa mukana olleet sukkayksilöt, ylpeästi nekin kantavat kestisyyttä mukanaan.

Lisää Kestilä-päivistä tulevassa Siikajokilaaksossa.

Katso myös videot perinnekulkueesta näistä linkeistä:

Perinnekulkue 1

Perinnekulkue 2

Perinnekulkue 3