Jo­ki­laak­son ympäri päi­väs­sä - 270 ki­lo­met­riä taittuu lep­poi­sas­ti hyvässä seu­ras­sa

Pitkän matkan pyöräilijät Tomi Karsikas ja Mika Penttilä puolimatkassa Uljuan altaalla. Matkan tekoa ei haittaa aurinko eikä sade, ei siis ollenkaan hullumpi pyöräilykeli.
Pitkän matkan pyöräilijät Tomi Karsikas ja Mika Penttilä puolimatkassa Uljuan altaalla. Matkan tekoa ei haittaa aurinko eikä sade, ei siis ollenkaan hullumpi pyöräilykeli.
Kuva: Ei tiedossa

Alkukesästä Siikajokilaaksossa oli juttua pyöräilymatkailusta. Tuolloin Tomi Karsikas ja Mika Penttilä, kertoivat suunnittelevansa jokilaakson kiertävää pyöräilyretkeä, jonka miehet toteuttivat lopulta perjantaina 24. heinäkuuta. Matka alkoi Raahesta noin kuuden aikaan perjantaiaamuna, mutta reittisuunnitelmat menivät uusiksi jo alkumatkasta.

– Kettutie oli veden vallassa, joten kierrettiin sitten Malmitietä, Karsikas kertoo viitaten Raahessa sijaitsevalle Ketunperäntielle, jonka tulviva Pattijoki oli katkaissut edellispäivänä. Muita yllätyksiä ei vielä puoleen päivään ja Uljuan altaalle mennessä ollut ilmennyt, vaikka matkaa oli takana jo 130 kilometriä ja puoliväli kutakuinkin saavutettu.

Alkuviikon sateista huolimatta perjantaina kuiva keli suosi pyörämatkaajia. Ja kun ei ollut liian kuuma, kylmä, eikä tuulinenkaan, niin reissu tuntui sujuvan lähes ennakoitua paremmin. Pääasiassa Penttilän suunnittelema reitti kiertelee pitkin hiljaisia hiekkateitä, mutta ajoittain miehet joutuvat nousemaan asvaltillekin. Miesten alla on gravelit eli sorapyörät, joilla rennosti ajellessa ja jutellessa keskinopeus on päivän aikana ollut noin 23 kilometriä tunnissa.

Retki ja erityisesti matkustustapa on maakuntamatkailua parhaimmillaan. Karsikas kertoo kaksikon ehtineen jo levähtää reitin varrelta löytyneen eversti Johan August Sandelsin patsaan varjossa ja lounastauolla miehet pysähtyivät Pulkkilan ABC:lla.

Vielä pyöräilijöillä on päivää jäljellä, sillä arvioitu kotiutumisaika on Karsikkaan mukaan kahdeksan, yhdeksän aikaan illalla. Reilusti kellon ympäri siis ollaan tien päällä, mutta kokeneen kaksikon matka etenee rennoin mielin ja riidatta.

– Suunnitellusti etenee ja seura on erinomaista, iloisen kuuloinen Karsikas päättää välimatkaraportin Uljuan altaalta.