Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Pääkirjoitus

Joko susi on liian kesy?

Susilaumat kulkevat yhä useammin ihmisasutusten liepeillä. Näin kävi hiljattain myös Pulkkilassa, jossa hukka kuljeskeli ilman minkäänlaista kiirettä omakotitalon pihamaalla.

Sudet tappoivat vasikan laitumelta. Sudet tappoivat ajokoiran vain minuuteissa. Kahden suden epäillään tappaneen 22 lammasta Ullavassa. Avoipari havahtui hyytävään näkyyn – pihaan tunkeutui kahdeksan sutta. Susia jo riesaksi asti – nyt hukka tuli pihaan keskellä päivää Pulkkilassa.

Tuossa muutama otsikko viime viikoilta ja viimeinen niistä on Siikajokilaaksosta. Mistä se kertoo? Onko susista alettu kirjoittaa entistä enemmän vai onko susia ihmisastusten liepeillä enemmän kuin aiemmin. Valistunut arvaus sanoo, että susia on enemmän ja jotain tarvitsisi tehdä.

Mediataloille susihavainnot on tietyiltä osin hyvä asia. Aihe kiinnostaa ja herättää keskustelua. Kun laitat susihavaintojutun nettiin, se lähtee herkästi myös leviämään ja tuo uusia lukijoita sivustoille. Aiheesta riitely hoituu sitten sosiaalisessa mediassa ja susikeskusteluille on olemassa monta eri foorumia. Ainakin yhdessä niistä on jaettu myös Siikajokilaakson juttuja ja aiheesta käyty keskustelu on ylittänyt komeasti hyvän maun rajat.

Vaikka klikkejä tulee, ei hmisasutuksen välittömässä läheisyydessä liikkuvissa susilaumoissa ole mitään hyvää vaan päinvastoin.

Susi kuuluu luontoon siinä missä muutkin eläimet ja tässä kohtaa paino sanalla luontoon.

Susi ei kuulu taajamiin, vaan se pitää opettaa taas pelkäämään ihmistä. Yleisiä tappajaisia tuskin kukaan kaipaa, mutta jollain konstilla pedot pitää häätää muualle. Ymmärrettävää on sekin, että pohjoispohjalainenkin veri saattaa kiehahtaa, jos susilauma hakee ravintoa omasta kotipihasta.