Kolumni

Joulua ei ole onneksi vielä peruttu

Järkyttävä on kuulla, kuinka vastuuttomasti ihmiset käyttäytyvät, vaikka Pohjois-Pohjanmaalla koronavirus yhä leviää alueittain. Huolestuneen kansalaisen kertoman mukaan suhtautuminen toinen toisemme koronavirustartunnalta suojautumisohjeiden noudattamiseen on niin retuperällä, että suoraan koronatestistä marssitaan paikalliselle grillille, ilman maskia makkaraperunoiden ostoon. Rautalangastako ne ohjeet pitäisi vääntää, että jokainen tajuaisi, että jos testissä on ollut syytä käydä, pysytellään tiiviisti kotona, kunnes testitulos saadaan. Silloin ei edes pistäydytä missään ihmisten ilmoilla kotimatkalla.

Meistä jokaisesta on kiinni, perutaanko joulu. Vuosi vaihtuu varmasti ilman perhejoulun viettoa, mutta erityisesti ikäihmisille perheen edes jouluna kohtaaminen on erityisen tärkeää. Kukaan ei tiedä, kenellä meistä on edessä viimeinen joulu.

Jo viime viikolla lääkärisetä puhui telkkarissa siitä, että ennen kuin sukujoulu perutaan, kannattaa miettiä, tuleeko enemmän ongelmia siitä, että mielenterveys pettää yksin vietettynä jouluna vai, onnistuisiko jouluna kokoontua pienellä porukalla yhteen.

Tällä viikolla THL:n lääkäritäti antoi hyvän vinkin, kun kertoi, että sukulointi reissulle iäkkään luo voi lähteä turvallisemmin mielin, kun rajoittaa elinpiirinsä jo ennen joulua kymmenen päivän ajaksi niin, että ei käy kotoa missään, vaan on vain perheen kanssa. Silloin ei käydä edes kaupassa, töissä tai harrastuksissa. Tosin tällöin tulee toimia ikäihmisen ehdoilla ja unohtaa vierailu, jos vierailu ei ole iäkkään sukulaisen nimenomainen toive.

Maskista on tullut osa arkea niin, että sen muistaa jo automaattisesti ottaa käyttöön, kun poistuu kotoa. Tuskastumisen tunne oli pinnassa itsenäisyyspäivänä, kun osallistuin Rantsilan kirkkomaalla sankarivainajien muistoksi vietettyyn tilaisuuteen. Silmälasit huurtuivat ja maski ahdisti. Vaiva oli kuitenkin mitätön, kun vertaa sitä kaikkeen siihen, mitä veteraanisukupolvet ovat meidän nuorempien eteen tehneet ja sotavuosina kokeneet.

Koronatilanteen lomassa ainakin ranttisia puhuttavat tällä haavaa jo tutuksi käyneeseen tapaan sudet.

Uusi porina-aihe on mahdollinen tuulivoimapuistojen tulo. Mielipiteet jakautuvat selvästi kahtia, mutta selvää on, että niin myllyt tervetulleiksi  toivottavat kuin suunnitelmiin vastahankaisesti suhtautuvien päämääränä on valoisa tulevaisuus. Toiset näkevät tuulivoimaloiden tuovan lisää elinvoimaa, kun taas toiset kokevat, että puistojen vastustaminen on paras lahja jälkipolville.

Onpa maanomistaja kallellaan kumpaan suuntaan tahansa, ei näitä ratkaisuja pitäisi missään nimessä tehdä kiireellä, eikä ainakaan kenenkään painostamana, vaan harkiten. Myös jälkikasvun mietteitä kannattaa kysyä, ennen kuin sutaisee nimensä lappuun tai heittää maanomistajakirjeen uuninpesään.