Jou­lu­stres­si ei kuulu jou­lu­pu­kin lah­ja­lis­toil­le

Tontuilla on riittänyt kautta historian aina töitä ilman kikyäkin

Joulupukki ja muori piipahtivat joulun alla jokilaakson ihmisiä tervehtimässä. Aattona muori huolehtii, että joulupukki saa aamupuuroonsa kanelisokeria ja mieluusti voisilmänkin, jotta jaksaisi työntäyteisen päivän loppuun saakka.
Joulupukki ja muori piipahtivat joulun alla jokilaakson ihmisiä tervehtimässä. Aattona muori huolehtii, että joulupukki saa aamupuuroonsa kanelisokeria ja mieluusti voisilmänkin, jotta jaksaisi työntäyteisen päivän loppuun saakka.
Kuva: Anna Hämeenaho

Kiireisestä ajasta huolimatta joulupukki sekä mukana ollut muori toivovat etteivät Siikajokilaakson lukijat stressaisi jouluna turhia.

– Ruokitaan mieluummin joulumieltä kuin siivotaan kaappeja. Joulu on rauhallista ja mukavaa yhdessäolon aikaa, pukki muoreineen muistutti.

Lapsia muistutellaan alati liikkuvista tontuista ja kilttinä olemisesta, mutta sama koskee myös aikuisia.

Jos nyt on sattunut tulemaan pientä riitaa tai mieliä on pahoitettu puolin ja toisin, voi asian vielä korjata.

– Riidat pitää aina sopia ja pyytää anteeksi. Älä anna auringon laskea vihasi ylle, se on hyvä sääntö muistaa, muori ohjeisti.

Oikeat toiveet

Joulupukki on saanut valtavat määrät kirjeitä ja tämän vuoden lahjatoiveet ovat selkeitä: Ryhmä Hau, Frozenin Elsa ja Anna sekä ikisuosikkina Legot. Aikuiset miehet toivovat villasukkia ja äidit joulurauhaa, hyvää ruokaa ja suklaata.

Pukki huokaisee, että lapset toivovat niin paljon, ettei kaikkea voi millään toimittaa.

– Pitkä lista ei kuitenkaan haittaa mitään, pukki osaa kyllä valita oikeat ja hyvät lahjat. Ja jos toiveena on tietokone tai tabletti, niin pirautan vanhemmille. Täytyy aina varmistaa, että lapsille jää aikaa myös leikeille, ulkoilulle ja kavereille, ettei aika mene pelkästään pelaillessa.

 

Riittävän vanha

Joulupukin ikää kysytään usein, mutta se on hieman epäselvä asia hänelle itselleenkin.

– Minä rupesin keinutuolissa istuessa sitä kerran laskemaan. Vaan kun pääsin 156 vuoteen, niin nukahin. Pitää jatkaa laskemista toisella kertaa.

Pukin komea parta kerää kehuja joka joulu. Ei ole takkuja, vaan komeaa kiharaa. Miten sitä hoidetaan?

– Työnjako on semmonen, että kun minä köllöttän, niin muori hoitaa partaa, pukki kertoo paljasten muorin käyttävän apuna myös papiljotteja.

Korvatunturin väki oli saapunut jokilatvalle porokyydillä. Petteri ja muut porot piti kuitenkin jättää kauemmas keskustan tohinasta ja kävellä itse perille.

– Varsinkin nuoret porot on arkoja ja metsänreunassa ne saavat rauhassa levähtää ja kuopia jäkälää syötäväksi, pukki selitti.

Häntä hieman harmittaa se mielikuva, että porot lentäisivät, kun sitä ne tekevät ainoastaan elokuvissa.

– Ihan oikiat porot ei lennä, mutta ne juoksee tosi vauhikkaasti. Ja jouluaattona meiltä löytyy salaista jouluntaikaa, jonka avulla kerkiämme joka paikkaan.

–Myös aikavyöhykkeeltä toiselle siirtyminen auttaa ehtimään.

 

Hyvä työyhteisö

Lukijoitamme askarrutti vielä koko valtakuntaan vaikuttava kiky-, eli kilpailukykysopimus, jolla vuosittaista työaikaa pidennetään. Korvatunturilla asia ei ole kenenkään päätä vaivannut.

– Meillä on aivan omat työaikasopimuksemme, johon eivät mitkään kykysopparit vaikuta.

–  Tontut ovat jo vuosisatoja tottuneet tekemään työtä samoilla kaavoilla ja kaikki ovat tyytyväisiä, ammattiliittojakaan ei tarvita, joulupukki totesi.

Tonttujen kiireet päättyvät jouluaattona, jonka jälkeen heillä on aikaa levähtää.

– Ja tammikuussa me laitetaan paikat kuntoon, hiihetään ja lasketaan mäkeä. Sitten kevättä kohti alkaakin jo uudet suunnitelmat hahmottua.

–  Onneksi on monta maailman menoa seuraavaa tonttua, sillä pikkusen eellä aikaansa pitää joulupukinkin olla.

Oletkos jo avannut Siikkiksen joulukalenterin netissä www.siikkis.fi? Sitä kannattaa seurata, sillä pukkikin saattaa siellä vielä vilahtaa.