Juk­ka­ta­lon ja Pik­lak­sen väki palasi töihin –Lakko päättyi yri­tys­koh­tai­seen so­pi­muk­seen

Pyhäntä
Lakko on ohi Jukkatalolla ja Piklaksella. Työntekijät palasivat töihin maanantaina. Ikkunatyöntekijä Jorma Ohenoja sääti hiljattain käyttöön otetun ikkunoiden heloituskoneen toimintoja.
Lakko on ohi Jukkatalolla ja Piklaksella. Työntekijät palasivat töihin maanantaina. Ikkunatyöntekijä Jorma Ohenoja sääti hiljattain käyttöön otetun ikkunoiden heloituskoneen toimintoja.
Kuva: Sari Kihnula

Jukkatalo Oy ja Piklas Oy tekivät perjantaina Teollisuusliiton kanssa yrityskohtaisen, paikallisen sopimuksen. Työt jatkuivat maanantaina Pyhännällä talo- ja ikkunatehtailla.

– On päästy Teollisuusliiton kanssa sopimukseen. On tehty yrityskohtainen, paikallinen sopimus. Piklaksella ja Jukkatalolla on kaikki töissä, kertoi Piklas Oy:n tehdaspäällikkö Paulus Sydänmetsä.

Työtä yrityskohtaisen sopimuksen aikaansaaminen teetti. Jukkatalo Oy:n puolelta asiassa oltiin aktiivisia jo ensimmäisellä lakkoviikolla, jolloin Jukkatalo tiedotti työntekijöille yrityskohtaisista työehtojen parannuksista. Jukkatalo Oy:n tuotantojohtaja Teemu Aitto-ojan mukaan työnantajan ja Teollisuusliiton välinen yrityskohtainen sopimus mukailee aiemmin työnantajan lupaamia ehtoja.

– Harmittaa, että sopimuksen saaminenTeollisuusliiton päästä kesti niin kauan, mutta pääasia on, että työt jatkuvat ja työntekijät ovat tyytyväisiä sovittuihin työehtoihin.

Teollisuusliiton puusektorin johtaja Jyrki Alapartanen vahvistaa vastaavia yrityskohtaisia sopimuksia tehdyn jo kymmenkunta ja uusia kyselyjä on myös tullut.

– Ei ihan tavallista ole tällaisten sopimusten tekeminen. Ainakin lyhyissä työtaistelutoimissa tällaiset sopimukset ovat erittäin, erittäin harvinaisia. Työtaistelutoimien pitkittyessä yrityksissä eri syistä kiinnostus sopimuksiin herää. Me ei olla tässä liittona aktiivisia, vaan jos yritykset kiinnostuvat yrityskohtaisesta sopimuksesta voivat he Teollisuusliittoa lähestyä. Mitään estettä sopimusten tekemiseen ei ole, Alapartanen kertoi.

Pyhännän puutyöväen ammattiosaston puheenjohtaja, Jukkatalo Oy:n työsuojeluvaltuutettu Jarno Matikainen painotti, ettei ammattiosastolla tai luottamusmiehellä ollut valtuuksia tehdä paikallista sopimusta lakon päättämiseksi, vaan sopimuksen teki perjantaina Teollisuusliitto työnantajien kanssa.

– Hyvillä mielin on palattu töihin. Täysi tohina on päällä. Sopimus on hyvä ja sen vuoksi kannatti taistella kaksi viikkoa. Uuden sopimuksen myötä työntekijöiden vuosiansiot tulevat nousemaan yli neljä prosenttia sopimuskauden aikana, kuvaili Jarno Matikainen.

Lue juttu kokonaisuudessaan torstaina ilmestyvästä Siikajokilaaksosta.