Ju­ma­lis­ky­län kas­va­tis­ta Py­hän­nän kun­nan­joh­ta­jak­si

Pyhännän tuore kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen (oik.) aloitti työnsä tällä viikolla. Ensimmäinen viikko on kulunut eläkkeelle jäävän kunnanjohtaja Jouko Nissisen opastuksessa. <p>Ismo Mäkeläinen asuu vielä Kajaanissa, mutta kertoo muuttavansa Pyhännälle syyskuun aikana. aloitti työnsä elokuun alussa.  Hän siirtyi virkaansa yrityspuolelta, toimittuaan viime vuodet sekä Haapaveden-Siikalatvan seutukunnan että Siikalatvan kunnan elinkeinojohtajana.</p>
Pyhännän tuore kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen (oik.) aloitti työnsä tällä viikolla. Ensimmäinen viikko on kulunut eläkkeelle jäävän kunnanjohtaja Jouko Nissisen opastuksessa.
Pyhännän tuore kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen (oik.) aloitti työnsä tällä viikolla. Ensimmäinen viikko on kulunut eläkkeelle jäävän kunnanjohtaja Jouko Nissisen opastuksessa.
Kuva: Anna Hämeenaho

– Kyläkoululle oli matkaa seitsemän kilometriä, taajamiin melkein neljäkymmentä, Pyhännän tuore kunnanjohtaja, Ismo Mäkeläinen kertoo synnyinseudustaan Suomussalmen Jumaliskylässä.

Vanhempiensa raivaamalla kotitilassa Mäkeläinen oppi työhön jo pienenä kahden sisaruksensa tavoin.

– Minulla oli onnellinen lapsuus, vaikka työtä jouduttiin tekemään kovasti vanhempien rinnalla.

Lähikoulu riitti alaluokkiin, sittemmin koulut veivät Ämmänsaareen ja Kajaaniin. Nuorukainen kouluttautui instrumenttiasentajaksi, mutta lähti heti valmistuttuaan rakennusmieheksi Kostamukseen.

– Se oli valtavan hieno kokemus, yksi parhaista elämänkouluista, joka kasvatti itsenäisyyttä ja luonnetta, myöhemmin rakennusmestariksi kouluttautunut Mäkeläinen toteaa.

Kostamuksesta startannut työura on kestänyt tähän päivään saakka katkeamattomana. Mäkeläiselle onkin kertynyt esimieskokemusta lähes kolmen vuosikymmenen ajalta teollisuuden eri aloilta.

Viimeiset vuodet ovat kuluneet yrityspuolen asiantuntijatehtävissä Haapaveden-Siikalatvan seutukunnassa sekä Siikalatvan kunnan elinkeinojohtajana. Niissä toimissa mies ehti tutustua myös Pyhännän yrityselämään.

– Pyhännän monipuolinen elinkeinorakenne on vahvuus, missä on synergioita elinkeinojen välillä. Ne täydentää ja tukee toisiaan, edeltäjänsä, Jouko Nissisen avulla uuteen työhön perehtyvä Mäkeläinen kertoo.

Käskyttäväksi johtajaksi hän ei itseään koe, vaan kertoo esimiesvuosina oppineensa kuuntelemisen tärkeyden.

– Ei saa olla pelon ilmapiiriä, vaan pitää uskaltaa kertoa kaikista asioista.

Lisää aiheesta 6.8. Siikajokilaaksossa