Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Kaikki kul­mi­noi­tuu työn­te­ki­jä­pu­laan – au­to­alan am­mat­ti­lai­sia vaikea saada

Muun muassa Sisun raskaita ajoneuvoja tuodaan siikajokisen Jarmo Eskolan Jareskolle huollettavaksi ympäri Suomea.
Muun muassa Sisun raskaita ajoneuvoja tuodaan siikajokisen Jarmo Eskolan Jareskolle huollettavaksi ympäri Suomea.
Kuva: Tiina Niinimaa

Jarmo Eskola on monitoimimies 2001 perustetun huoltokorjaamo Jaresko Oy:n takana. Oulussa suoritetun ammattikoulun jälkeen Eskola jatkoi opintojaan kuorma-autoja valmistavan Sisun omassa ammattikoulussa Helsingissä, jonka jälkeen nuorukainen kutsuttiin töihin Sisu-huoltoon Ouluun. Ympyrän voisi sanoa sulkeutuneen, sillä vuosi sitten Jaresko Oy:sta tuli Sisun merkkihuolto.

– Tottahan me kaikkia muitakin merkkejä huolletaan, mutta näistä nyt sattuu olemaan paljon kokemusta, Eskola naurahtaa.

Kokemus on siivittänyt myös hyvään maineeseen. Muun muassa juuri Sisuja rahdataan Jareskolle huollettavaksi ympäri Suomea. Haastatteluhetkelläkin pihalla vuoroaan odottaa useampi kuorma-auto Lapin suunnalta.

Pari vuotta sitten valmistuneen hallilaajennuksen myötä Jareskon varaosa- ja tarvikemyynti sai uutta pontta, kun varaosat saatiin yhteen paikkaan.

– Erityisesti Sisujen varaosat ovat kysyttyjä ja niitä saatetaan tulla hakemaan kiireellä kauempaakin, kertoo Eskola.

Niinikään laajennuksen myötä Jareskolla aukeni myös uusi työpaikka varaosamyyjälle. Yritys on lähes koko olemassaolonsa ajan laajentunut tasaisesti. Tällä hetkellä se työllistää kymmenkunta henkeä Eskolan lisäksi ja töitä riittää, isompi pula onkin työntekijöistä.

– Hyviä työntekijöitä löytyy joskus sattumalta, kun joku on vaihtamassa työpaikkaa. Jos osaavia käsipareja olisi yksikin lisää, autot menisivät nopeammin läpi, Eskola pohtii.

Yrittäjälle kuluttava ja raskas työ on tuttua. Vaikka puhelin vie suuren osan arkipäivistä, Eskola osallistuu päivittäin myös käytännön remonttityöhön. Ongelmia ratkaistaan tiimityönä keskustellen, eikä käsienkään sotkeminen ole vierasta.

– Lauantaisin varsinkin ehtii hyvin tehdä oikeita töitä, kun puhelin ei soi jatkuvasti, mies nauraa.

Työn realiteetit tunteva Eskola pohtii, että eikö nykynuorisoa enää kiinnosta tehdä töitä käsillä. Jareskolle palkattavan vaatimukset ovat maltilliset. Sisu-huoltoihin erikoistuneella korjaamolla ei vaadita edes merkkiuskollisuutta, vaan kaikkeen koulutetaan.

– Totta kai kokemus katsotaan eduksi, mutta tärkeintä on asenne, täsmällisyys ja luotettavuus. Kunhan pääkoppa ja kädet toimii, nuorena oppii, jos haluaa.

Jareskon pitkäaikaisimmat työntekijät ovat kulkeneet yrityksen mukana toistakymmentä vuotta. Työnkuva on muuttunut lähinnä lähinnä vianselvittelyn osalta, sillä nykyään ongelman ytimeen pääsee yhä useammin kannettavalla tietokoneella ja kalliilla ohjelmilla.

– Tottahan normaalit viat ovat sitten erikseen, eikä se käytännön työ ole miksikään muuttunut. Korjattavat vehkeetkin saattavat olla jopa 1990-luvulta, Eskola kuvailee.

Tulevaisuuden suunnitelmia Jareskolla valotetaan varovaisesti. Yritystä on houkuteltu ainakin Oulun suunnalle, mutta suunnitelmat kaatuivat samaan vanhaan työntekijäpulaan.

– Aikoinaan tehtiin jopa laskelmat laajentamista varten, mutta sinnekin tarvisi niitä työntekijöitä, Eskola puuskahtaa.

Karinkannassa on kuitenkin hyvä olla ja yrittää. Eskola tunnustaa virnistäen, että mukavuussyistä iltavuoro lopettelee arkisin jo kahdeksan aikaan, jotta yrittäjä itsekin ehtii välillä kotiin. Muuten ovet ovat avoinna ja puhelin soi kuutena päivänä viikossa.

– Töitä riittää tasaisesti läpi vuoden, eli varsinaisesti sesonkeja meillä ei ole. Tarvittaessa totta kai autetaan esimerkiksi pakettiautojen talvirenkaiden kanssa, Eskola kertoo samalla kun puhelin soi ja uutta hommaa tarjotaan jälleen toiselta puolelta Suomea.