Kaikki toivo asiak­kais­sa - "Ensin baariin ja sitten vasta gril­laa­maan"

Koronarajoitukset hellittävät ja ravintolat aukeavat yli kahden kuukauden sulun jälkeen. Epidemian suitsimiseksi asiakaspaikkojen määrä on kuitenkin puolitettu ja aukioloaikoja rajoitettu niin, että anniskelu loppuu jo kymmeneltä illalla.

Heti maanantai-iltana aukeaa myös Ruukin kylällä sijaitseva ravintola Tervatupa, joka suljettiin pääministeri Sanna Marinin vetoomuksesta jo maaliskuun loppupuolella. Menetettyjä myyntejä yritetään kuroa kiinni pitämällä ovet alkuun avoinna poikkeuksellisesti viikon jokaisena päivänä.

– Eihän tämä paluu normaaliin ole missään muotoa. Myynnillisesti viikon parhaat tunnit jäävät auttamatta pois, toteavat Tervatuvan yrittäjät Päivi ja Keijo Stenroos.

Kokemus on osoittanut, että nykykulttuurissa baariin tullaan vasta puolen yön tienoilla.

– Melko äkkiä pitäisi omaksua semmoinen brittiläinen pubikulttuuri. Että ensin baariin ja sitten vasta kotia grillaamaan ja saunomaan, yrittäjät nauravat.

– Mutta toki tämä on parempi kuin ei mitään. Jos ihmiset eivät tule aukioloaikojen puitteissa, niin sitten tilanne on paha. Kaikki toivo on nyt asiakkaissa.

Tervatuvalla on asiakaspaikkoja yli 160, eli rajoitusten aikaan sisään voidaan ottaa noin 80 henkeä. Yrittäjät kertovat, että turvallisuusohjeet löytyvät sekä yrityksen Facebook-sivuilta, että baarin seinältä. Juoman saa hakea, mutta tiskille ei pidä jäädä notkumaan. Pöydissä saa istua korkeintaan neljä henkeä, niin sisällä kuin terassillakin. Vaikka tarjolla on käsidesiä, ei kipeänä sovi kuppilaan tulla.

– Kuumat rommit pitää nyt juoda kotona, Keijo Stenroos hymähtää asiakkaiden tavat tuntien.

Myös yläjuoksulla päästään aloittelemaan uudenlainen ravintolakulttuuri, sillä Pulkkilassa sijaitseva Bar Pajala toivottaa asiakkaat tervetulleeksi maanantaina ja palvelee jatkossa tuttuun tapaan keskiviikkoisin ja viikonloppuisin lyhennetyin aukioloajoin.

– Kyllähän tämä melkoista kulttuurinmuutosta vaatii, yrittäjäpariskunta Toni Jokela ja Laura Kälkäjä toteavat.

He tähyävät tulevaisuuteen kuitenkin positiivisin mielin ja kertovat, että Pajalassa pohditaan jo vaihtoehtoja liiketoiminnan kehittämiseksi. Konkurssihuhujen he nauravat olevan vahvasti liioiteltuja.

– Vuokranantajan kanssa on hyvät välit, sillä kiinteistö on oma. Ollaan rempattu tiloja nyt muun muassa kattamalla terassi.

Terassipaikoista julkisuudessa noussutta kohua Toni Jokela suitsii hieman.

– Terassillehan on usein kulku baarin sisätiloista, eli asiakasmäärä rajoittuu jo senkin kautta.

Turvavälien syntymisen Jokela toivoo lähtevän ihmisten omasta vastuuntunnosta, sillä varsinaisia toteutusohjeita ei ole saatu miltään instanssilta, kuten ei vielä valtion lupaamia koronakorvauksiakaan.

– Odottelun aika on kuitenkin ohi. Nyt vain keksitään, miten tilanne normalisoidaan, ja toivotaan lämmintä kesää, joka saa ihmiset liikkeelle.