Kai­ran­maa­ta­lol­la kei­tet­tiin tälle kesää kol­mes­ti juus­to­keit­toa – os­to­ta­pah­tu­mas­sa mukavia koh­taa­mi­sia

Siikalatva/Piippola
Ira Toppinen kauhoi jäähtymässä olleesta kattilasta pienet maistiaisannokset. Pitäähän emäntien tietää, miltä valmis keitto maistuu. Marja-Liisa Piippo vaihtoi samalla kuulumisia  Riitta Mennanderin kanssa. Koronakevään jälkeen keiton nouto tuo samalla monen kaipaamaa sosiaalista kanssakäymistä. Marja-Liisa Piippo asetteli varoen juustokeittoastiat Jorma Toppisen koriin. Tällä kertaa keittoa keitettiin noin kuusi tuntia, kun mukaan laskettiin maidon juoksutusvaihe.
Ira Toppinen kauhoi jäähtymässä olleesta kattilasta pienet maistiaisannokset. Pitäähän emäntien tietää, miltä valmis keitto maistuu.
Ira Toppinen kauhoi jäähtymässä olleesta kattilasta pienet maistiaisannokset. Pitäähän emäntien tietää, miltä valmis keitto maistuu.
Kuva: Sari Kihnula

Leskelän kyläyhdistyksen juustokeitosta on tullut niin kysyttyä, että juuston keittäminen vain juhannuksen alla ei täyttänytkään kysyntää.

Koronatilanne on kurittanut yhdistystoimintaa, kun perinteinen varainhankinta ei ole ollut mahdollista. Leskelän kyläyhdistyksen aktiiviset naiset miettivät, mistä ihmeestä saataisiin edes vähän tuloa, kun tänä vuonna ei ole mahdollista pitää puffettia kesäteatterilla kyläseuran hyväksi. Kesälle suunniteltu näytelmä peruttiin jo aikaa sitten.

Terhi Kauranen ja Ira Toppinen esittivät hyvän juustokeiton keittäjänä tunnetulle Marja-Liisa Piipolle, että porukalla keitettäisiin yleensä vähintään juhannukseksi valmistettavaa herkkua. Marja-Liisa lupautui pääkokiksi ja Terhi sekä Ira ovat olleet kesän opissa.

– Terhi ja Ira ovat olleet oikein oppivaisia. Juustokeiton keittäminen vaatii aikaa, sitä keitetään hissukseen. Keittäjästä riippuu, kuinka pitkään keittää. Keittoaika vaikuttaa liemen ja kokkien väriin, Piippo kuvailee.

Ensimmäinen keittosatsi laitettiin tulille ennen juhannusta hieman testimielessä. Keittäminen onnistui Kairanmaatalon puitteissa hyvin ja keittokauppa alkoi. Toinen keittoerä kypsyi paria päivää ennen juhannusta. Hienoinen yllätys oli, että juustokeitolle oli kysyntää niin, että heille jotka olisivat halunneet ostaa isompia eriä, jouduttiin annoskokoa rajoittamaan, että kaikki halukkaat saivat edes vähän keittoa.

Viime viikon tiistaina Kairanmaatalon keittiössä nostettiin aamutuimaan tulille useampi kattila. Aamulla keittäjät olivat piipahtaneet kylässä lähes naapurissa Heidi Maunulan ja Seppo Ritolan navetassa ostamassa 60 litraa maitoa.

– Tämä on oikeaa lähiruokaa, kuvaili Ira Toppinen jäähdytettyä keittoa annostellessaan.

Kysyntää keitolle olisi vieläkin, mutta tälle kesää urakka on tehty. Piippo harmittelee, että kerralla olisi toki voinut keittää enemmänkin, mutta kylätalon kapasiteetti ei riitä isompiin keittosatseihin.

– Kyllä tämä tälle kesälle saa riittää. Alkaa marjahommat painaa päälle, tuumaa Marja-Liisa Piippo.

Ennakkoon varaamaansa keittoannosta ostamaan tuli Piippolan kirkolta asti Riitta Mennander. Riitta oli varannut pienen erän itselleen, mutta varsinainen keiton toivoja oli hänen Kajaanissa asuva tyttärensä.

– Tämä on tosi hyvä juttu. Tässä tulee molemminpuolinen hyöty, kun me jotka emme viitsi itse keittää, saamme keittoa ja yhdistys saa tuloja.

Juhannukseksi Mennander kävi juustokeiton ostossa Kestilässä, seurakunnan diakoniatyön hyväksi myymää keittoa hakien.

– On tämä semmoista herkkua, ihasteli Jorma Toppinen.

Toppinen kertoi taitavansa juustokeiton keiton, mutta yksin asuessa ei kehtaa alkaa keittourakkaan.

Jo aiemmilla juustokeiton keittokerroilla keiton noutajat ovat todenneet, että samalla näkee kyläläisiäkin, kun muutoin tänä keväänä ja kesänä ei juuri ole ketään tavattu.

Ilahduttavaa oli, että kolmannesta keittoerästä tuli useampi tilaus myös Leskelässä vapaa-aikaa viettäviltä mökkiläisiltä. Juustokeittosatsin vaihtaessa omistajaa päästiin samalla tutustumaan toinen toisiinsa.

Nähtäväksi jää, höyryääkö juustokeittokattila jälleen marja-ajan mentyä tai viimeistään ensi suvena. Maatalossa kasvanut ja maatalonemäntänä elämäntyönsä tehnyt Marja-Liisa Piippo muistelee, kuinka ennen juustokeittoa keitettiin pitkin vuotta.