Kär­ki­nie­mes­sä jaetaan pe­rin­ne­la­jien mes­ta­ruus­tit­te­lei­tä

Ruukissa on arvokisatitteleitä tarjolla viikonloppuna, kun Jokela-Pattijoki kyläseura ry ja Ruukin Into järjestävät lauantaina perinteisen saappaanheiton SM-kilpailut ja sunnuntaina linkopallonheiton MM-kilpailut Kärkiniemen yleisurheilukentällä. Tapahtumapaikalla palvelee Ruukin kyläseuran kanttiini ja lauantaina lisäkipailu ämpärin kannenheitossa.

– Ämpärin kantta ei olekaan ennen nakeltu, nauraa Jokela-Pattijoki kyläseuran liikunta- ja urheiluvastaava Juha Korpi.

Perinnesaapasta Korpi sen sijaan on heitellyt jo toistakymmentä vuotta.

– Saappaanheitto on heittolajien kuningas. Pehmeän saappaan heittäminen vaatii enemmän teknistä osaamista, kuin voimaa.

Linkopallonheittoa mies kehuu huomattavasti helpommaksi, sillä nahkaista palloa voi heittää niin lujaa kuin kädestä lähtee, eikä tuuli vaikuta lentorataan. Molemmat lajit sopivat aloittelijoillekin.

– Jokunen vuosi sitten Jämsänkoskella kisoihin sattui urheilutoimittaja Saukkosen Mika, jolle laji oli ihan uusi tuttavuus. Opetin häntä hetken kentän laidalla ja niin vaan mies heitti tuloksen.

Perinnelajien kilpailuissa osallistumiskynnys halutaan pitää matalana, eikä edes viikonlopun mestaruusmittelöihin edellytetä ennakkoilmoittautumista. Korpi toivottaa kaikki kiinnostuneet ja kynnelle kykenevät tervetulleiksi katsomaan ja ihmettelemään. Mikäli laji tuntuu omalta, ilmoittautua voi vaikka kesken kilpailun. Miehille ja naisille on yleinen sarja, sekä ikäluokkasarjat 30-vuotiaasta alkaen viiden vuoden välein. Myös lapsille on omat sarjat.

– Perinnelajien suosio oli huipussaan 90-luvulla. Nykyään miesten yleisessä sarjassa on hyvä, jos saadaan 15-20 saappaanheittäjää, Korpi kertoo.

Mahdollisuus suomen- tai maailmanmestarin titteliin on siis kenen tahansa ulottuvilla.

Mestaruustaistot on järjestetty viimeksi kaksi vuotta sitten Raahessa, mutta Ruukissakin on perinnelajeissa kisailtu useampana vuonna pitäjäpäivien yhteydessä. Osaltaan Kärkiniemen valintaan kisapaikaksi vaikutti myös Raahen kaupungin päätös tehdä urheilukenttien käytöstä maksullista, vaikka päätöksen voimaantulo vielä odotuttaakin.

– Jos joudutaan viikkokisoista ja treeneistä ottamaan maksua, niin vähäisetkin harrastajat saattavat kadota, Korpi harmittelee.

Tällä hetkellä Jokela-Pattijoki kyläseurassa treenataan aktiivisesti lähinnä perinnesaappaan- ja linkopallonheittoa ja seuran edustajia keikkuu melko korkeilla sijoilla Suomen Perinneurheiluliiton ylläpitämillä rankinglistoilla.

– Harrastajia mahtuu kyllä lisääkin, Korpi vinkkaa.