Kärsämä hyppää Hi­la­ki­ven suuriin saap­pai­siin

Uusi, mutta tuttu mies tarttuu Paavolan Nuorisoseuran ruoriin.

Paavolan Nuorisoseura sai Olli Kärsämästä uuden puheenjohtajan ja Aimo Hilakivi pääsee 16 vuoden jälkeen rivijäseneksi.
Paavolan Nuorisoseura sai Olli Kärsämästä uuden puheenjohtajan ja Aimo Hilakivi pääsee 16 vuoden jälkeen rivijäseneksi.
Kuva: Jari Sihvonen

Paavolan Nuorisoseuran yleinen kokous valitsi uuden puheenjohtajan ja yhdistyksen ruoriin tarttuu Olli Kärsämä. Paavolalainen Kärsämä ottaa pestin innostuneena vastaan.

– Avoimin mielin tässä ollaan ja fiilikset ovat vielä odottavat. Tietysti tämä vähän myös jännittää, koska Ami (Aimo Hilakivi) ehti pyörittää tätä varsin pitkään. Isot ovat saappaat, mutta koitetaan täyttää ne niin hyvin kuin mahdollista, Kärsämä valottaa.

Kärsämä on työskennellyt jo ”poikasena” nuorisoseuran hallituksessa parin vuoden pätkän. Sitten taukoa tuli kymmenisen vuotta. Maailma vei miehen muualle, mutta paluumuutto kotiseudulle herätti kipinän seuratoimintaan uudelleen.

– Vähän kyselivät seuran hallitukseen ja koska tilanne oli sellainen, että puheenjohtaja halusi sivuun, niin tuli tunne, että mukaan on lähdettävä. Paavolan Nuorisoseura tarjoaa kyläläisille ja muillekin niin paljon, että seuran toiminta on turvattava. Yhteisöllisyys on tärkeää, vaikka se on nykyisin varsin katoavaa. Yhteisöllisyys on sellainen asia, minkä vuoksi halusin muuttaa takaisin Paavolaan ja nuorisoseura on pienen paikan juttu. Minulla on suuri kunnioitus seuran toimintaa ja sen historiaa kohtaan, Kärsämä myöntää.

Seura pyörittää erilaisia sirkushuveja ympäri vuoden ja kaikki tehdään talkoilla. Kärsämä tiedostaa tämän ja aikoo pitää huolen siitä, että vapaaehtoistyöhön löytyy mahdollisimman paljon kiinnostusta.

– Talkooporukalle pitää nostaa hattua. He ovat saaneet kasvatettua valikoimaa ja käsitykseni mukaan esimerkiksi Ruokolahden tanssilava tunnetaan ympäri Suomen.

Väistyvän puheenjohtajan johtamismallia Kärsämä pitää niin hyvänä, ettei sitä kannata lähteä ravistelemaan. Kun puheenjohtaja luottaa väkeensä, yhdessä tekeminen on mukavaa.

– Taitaa oikeastaan olla niin, että minä olen oppimassa talkooporukalta eikä toisinpäin. Kuunteluoppilaana tästä lähdetään liikkeelle.

Omien sanojensa mukaan reilun elinkautisen Paavolan Nuorisoseuran puheenjohtajana istunut Aimo Hilakivi oli helpottunut, kun seuraaja viimein löytyi.

– Helpottaahan se aina kun pääsee linnasta pois. Uskon, että uusi puheenjohtaja on mies paikallaan. Ja taas pitää korostaa, että mitään en ole tehnyt yksin, vaan porukalla, ja sama porukka kertoi, että haluauvat jatkaa Ollin kanssa etiseen tapaan, vuoden 2004 alusta lähtien yhdistystä johtanut Hilakivi kertoo.

Seuratoiminta ei suinkaan jää puheenjohtajavaihdoksen vuoksi kokonaan, vaan Hilakivi aikoo haistella Ruokolahden ilmapiiriä myös jatkossa.

– Tarkoitus on kysellä vaunukansan palautetta jatkossakin. Kylällä kun kulkee, niin kerätään edelleen palautetta siitä mikä on hyvin ja missä voisimme parantaa. Minun aikana henki oli se, ettei puheenjohtajan tarvinnut osata mitään. Olin vain juoksupoika, joka hankki tarvikkeet talkooporukalle.

Kun Ruokolahdesta puhutaan, voi aistia pienen ylpeyden läikähdyksen myös Hilakiven rinnassa.

– Viime kesän yöpymisennätys oli 90 matkailuauton väki, eli jotain on tehty oikein. Hyvän yhteishengen säilyttäminen on tärkein asia. Jos henki on huono, kaikki loppuu. Olin 27 vuotta yrittäjänä ja myös siinä työssä minulla oli ajatus, että työntekijöillä on täysi valta ja vastuu. Tämä pätee myös talkootyöhön.