Katso video: sudet uivat Sii­ka­joen yli päi­väs­ai­kaan Ruu­kis­sa – lähellä lapsia ran­nal­la

Vastarannalle päästyään sudet jatkoivat matkaa metsään.
Vastarannalle päästyään sudet jatkoivat matkaa metsään.
Kuva: Touko Lisko

Juhannuspäivänä sattui hurja tapaus Siikajoen Ruukissa: kaksi sutta ui Siikajoen yli päiväsaikaan. Kuvia susista lähettänyt Touko Lisko kertoo, että sudet liikkuivat kolmen talon lähellä, susiin oli matkaa alle sata metriä. Taloissa perheet olivat ulkona ja lapsia oli rannalla.

Lomalta tavoitettu susitutkija, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola vahvistaa, että kuvissa ja videolla olevat eläimet ovat susia. Kojolan mukaan kysymyksessä on harvinainen tapaus.

Touko Liskon poika huomasi juhannuspäivänä kello 17 aikoihin, että jokirannassa eteläpuolella oli liikettä. Perhe luuli eläimiä ensin kauriiksi, mutta jokeen uimaan lähteneet olivatkin susia. Ne nousivat joesta Liskon talon kohdalla.

Touko Liskon vaimo Minna sai kuvatuksi kännykällä susien jokimatkaa.

– Meillä on talosta jokirantaan noin 60 metriä matkaa. Susilla ei ollut kiirettä joesta noustuaan. Ne eivät pelänneet tai luimistelleet, puistelivat vain turkkiaan.

Sudet olivat kulkeneet Touko Liskon mukaan aika tarkkaan kolmen talon välistä, lapsia oli ollut rannalla leikkimässä samoihin aikoihin.

Sudet hävisivät joen toisella puolella olevaan pusikkoon. Lisko selittää, että niiden reitti menee Relletistä Lumijoen ja Limingan rajalle. Siikajoen pohjoispuolella sudet kulkevat metsän suojissa kasitien varrella ja menevät Revonlahtea kohti.

Touko Lisko kertoo, että sudet ovat aikaisemminkin kulkeneet Liskon tilan seudulla Siikajoen yli, mutta kulkureitti on ollut pari kilometriä ylempänä. Ne eivät ole uskaltautuneet aiemmin lähemmäksi.

– Susi kuuluu suomalaiseen luontoon, mutta ei talojen pihoille. Se on upea eläin, turhan kesyksi ne eivät saisi kuitenkaan päästä.

Lisko kertoo olevansa sen verran varuillaan, että käyttää pystykorvakoiraansa aamuisin ja iltaisin itse ulkona, eikä päästä sitä liikkumaan yksin.