Siikajokilaakson nro 1: Sii­ka­jo­ki­laak­soa jul­kais­tu 55 vuotta – ver­kos­sa luet­ta­vis­sa en­sim­mäi­nen Sii­ka­jo­ki­laak­so

Mainos: Sii­ka­jo­ki­laak­son jou­lu­tar­jous diginä tai pai­net­tu­na itselle tai lah­jak­si. Tilaa tästä.

Lukijalta
Kolumni

Keit­tiö­koh­taa­mi­sia

-
Kuva: Joku

Etäopiskeluni siirtyi kovien pakkasten aikaan alakertaan. Alkuperäinen paikka tietokoneelle oli yläkerran aulassa. Vaikka siellä samassa tilassa on takka, leivinuunin lämpö tuntui tärkeältä, ja tietokone siirrettiin keittiön pöydän päähän. Tässä se on vieläkin, vaikka sää on toki lauhtunut. Eihän tämä mikään ergonomisin ratkaisu taida olla, mutta on ainakin sujuvaa siirtyä sohvalle lehden lukuun, kun tehtävä on tehty.

Lapsuus- ja nuoruusajoista on säilynyt vahva muisto yhteisistä ruokahetkistä ja pöydän ääressä käydyistä keskusteluista. Meillä oli silloin samanlainen ratkaisu kuin nykyisessä kodissani, että keittiö on avoin olohuoneeseen. Yhdessä syöminen oli luontevaa läsnäoloa ja rytmitti päivän kulkua. Samaa ruokailut merkitsevät minulle yhä. Jälkikasvu välillä kyseenalaistaa järjestelyä, ja viikonloppuisin otetaankin rennommin. Ruuanlaittoa suunnitellaan usein yhteistuumin ja kiitos muun muassa kotitalouden opetuksen, siitä ovat innostuneet koululaisetkin.

Opiskeluni lisäksi keittiön pöydän ääressä tehdään läksyjä, piirretään ja askarrellaan. Joskus pitkälle pöydälle kannetaan ompelukone. Ja juuri siitä pidän, että keskittyessäni omaan tekemiseeni, voin silti välillä jutella perheenjäsenten kanssa. Tästä kohtaa on oiva mahdollisuus katsella ikkunasta avautuvaa maisemaa, luonnon yksityiskohtia. Tien liikennettä näkee tarvittaessa ja näin talvella ruokintapaikalla käväiseviä lintuja ja heidän puuhiaan.

Korona on pitänyt meitäkin pitkälti kotioloissa ja pienet muutokset sisustukseen ovat olleet osa viihtymistä. Tässä pöydän ääressä on mahdollisuus suunnitella keittiöremonttia. Kaapit ja laatikostot alkavat olla käyttöiän lopussa ja toiveet käytännöllisyydestä ovat muotoutuneet vuosien varrella. Yksi asia on melko varmaa - valkoinen ei vaihdu valkoiseen, vaan jotain sävykkyyttä toivon tilalle. Vaihtoehtoja lienee tarjolla paljon niin materiaaleissa, pinnoissa kuin väreissäkin. Niistä pitäisi valita perheellemme sopivimmat. Jääkaappi lienee tässä porukassa yksi käytetyin kodinkone, jos otetaan huomioon, kuinka monta kertaa päivässä ovi käy. Niin on myös keittiö huoneena – aamusta alkaen iltapalaan asti. Puulattiassa kulumia, elämän jälkiä.

Virpi Marjomaa-RajamäkiKirjoittamisen ohjaaja, media-alan opiskelija, joka asuu sekä mökkeilee maalaismaisemassa