Ke­sä­duu­ni oman yri­tyk­sen kautta – Sii­ka­lat­van 4H jär­jes­tää yri­tys­kurs­sin ke­sä­kuun alussa

Rantsilalainen Seelia Katajala osallistuu 4H-yrittäjäkurssille, jotta voisi työllistää itsensä tulevana kesänä Rantsilan maauimalan kioskilla. Alkuviikosta hän pääsi jo ennakkoon testaamaan myyntityötä.
Rantsilalainen Seelia Katajala osallistuu 4H-yrittäjäkurssille, jotta voisi työllistää itsensä tulevana kesänä Rantsilan maauimalan kioskilla. Alkuviikosta hän pääsi jo ennakkoon testaamaan myyntityötä.
Kuva: Anna Hämeenaho

Kesätyöt ovat nyt koronan takia kortilla. Yli 13- ja alle 29-vuotiailla on kuitenkin mahdollisuus työllistää itse itsensä 4H-yrittäjinä, mikäli työhaluja vain on.

– Nuorten yritykset ovat hirveästi lisääntyneet valtakunnallisesti. Meilläkin on useampia peruskouluikäisenä yrityksen perustaneita, jotka ovat nyt kirjoittaneet ja edelleen pyörittävät 4H-yritystään, Siikalatvan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kaarina Männikkö kertoo.

Itsensä työllistäminen on mahdollista lähes alalla kuin alalla. Nurmikonleikkuu ja pihatyöt, siivous sekä lastenhoito ovat suosittuja. Rajan asettaa lähinnä mielikuvitus ja se, että täytyy olla käytynä 4H-yrityskurssi.

Sellainen pidetään Rantsilassa 3. kesäkuuta. Päivän aikana käydään läpi yrityksen perustamisen kannalta tärkeitä asioita, kuten liiketoimintasuunnitelmia, budjetointia ja markkinointia.

Yksi kurssille menijöistä on peruskoulunsa päättävä Seelia Katajala. Hänelle haasteen osallistumisesta heitti Rantsilan maauimalan kioskitoiminnasta tulevan kesän vastaava Heidi Lumiaho.

– Mietin jo aiemmin, että pitäiskö lähteä. Heidin viesti antoi varmuutta, ettei jää ihan tyhjän päälle, aiemminkin kahvilatyötä sekä lastenhoito ja valokuvaustöitä tehnyt Seelia kertoo.

Lumiaho toteaa ostavansa muutamalta 4H-yrittäjältä sekä työtunteja kioskiin että palveluita kioskissa myyntileivonnaisten valmistamiseksi.

– Näen tämän hyvänä harjoittelupaikkana nuorille. 4H-yrittäjinä heidän on helpompi laskuttaa tekemästään työstä.

Vaatimukset 4H-yrittäjyydelle ovat yksinkertaiset: 13-28-vuoden ikä, käyty yrittäjyyskoulutus, 4H-jäsenyys sekä sopimus oman täysi-ikäisen yritysohjaajan kanssa. Ohjaajan voi toimia oma vanhempi tai myös joku muu aikuinen yrittäjä.

Kaikkiin näihin asioihin saa apua ja lisätietoja omasta 4H-yhdistyksestä.