Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kes­ti­län ky­lä­päi­vät tulevat – vil­la­suk­ka­ki­sa ratkeaa lauan­tai­na

Vuoden 2009 Kestilä-päivillä säklättivät traktorit, tänä vuonna Halavatun Papat. Maaseudun työperinnettä esittelevä kulkue vedetään kylän läpi.
Vuoden 2009 Kestilä-päivillä säklättivät traktorit, tänä vuonna Halavatun Papat. Maaseudun työperinnettä esittelevä kulkue vedetään kylän läpi.
Kuva: Keijo Makkonen

Jos tulevana viikonloppuna on tylsyyttä ilmassa, piipahda Kestilä-päiville. Saat laulaa, nauraa, juosta, tanssia, nostalgisoida taikka halutessasi myös hiljentyä sanan ääreen.

Tänään Hyvölänrannan teatteriesityksellä käynnistyvät kyläpäivät juhlistavat sekä maan että kylän tasavuosia. Suomi100 jää iässä kakkoseksi, sillä Kestilän kirkonkylä täyttää tänä vuonna 150 vuotta.

Kestilän bingoperinteet eivät aivan samaan yllä, mutta pitkään on pallon pyörintä Kisapirtillä jatkunut. Ja pyörii myös huomenna perjantaina.

Enemmän kylän juhlavuodet näkyvät lauantain ohjelmassa. Iltapäivällä julkistetaan esimerkiksi Kestilä-villasukan suunnittelukisan voittaja. Sitä ennen käväistään kuitenkin hetki menneessä kirjastolta kiesien perään starttaavan ja maaseudun työperinteeseen keskittyvän perinnekulkueen myötä.

Kiesit palaavat lopuksi vanhalle seurakuntatalolle, jossa on luvassa kengitysnäytös ennen lavalla pidettävää juhlapuhetta. Kestilän historiaan pureutuvan puheen pitää historiantutkija FL Matti Leiviskä.

Musiikkia kansalle

Paikallisvoimin pitkälti koostettu kyläpäiväohjelmassa on huomioitu kestiläläinen musiikkikulttuuri. Kisapirtillä kuullaan kylän ”poikien” laulujen joukossa mm. Jussi Rasinkankaan tuotantoa. Illalla vuorossa ovat sen sijaan iltamat, jossa luvassa on näytelmää ja tanssia.

Kunnantoimistolla voi viikonlopun aikana käydä tutustumassa Seppo Karppisen laajasta sotakokoelmasta koottuun näyttelyyn. Paloasemalla vuoden VPK:ksi valittu Kestilän VPK esittelee puolestaan kalustoaan, mikä on yleensä kiinnostanut erityisesti perheiden nuorta polvea.

Ihan kestisittäin ei kyläpäivillä kuitenkaan edetä, vaan tapahtuma-alueella kuullaan mm. Halavatun Pappojen säklätystä ja ihmetellään Nellin ja Niilon pellepuistoa.

Sunnuntaina hulina kuitenkin rauhoittuu, kun väkeä kutsutaan sanajumalanpalveluksen ja perinneruokailuun. Samanaikaisesti urheilukentällä valmistaudutaan lauantain nappulakisojen jäljiltä nuorisokisoihin ja kunniakierrokseen.