Kes­ti­läs­sä Pik­ku­pih­la­jan päi­vä­ko­dis­sa on totuttu elämään puit­tei­den mukaan – toi­veis­sa päi­vä­ko­ti­käyt­töön ra­ken­net­tu päi­vä­ko­ti

Siikalatva/Kestilä
Varhaiskasvatusopettaja Aini Jarvan mukaan arki pyörii, kun ryhmiä jaetaan niin, että rauhallista leikki- ja toimintatilaa järjestyy kompakteissa toimitiloissa. Pikkupihlajan päiväkoti toimii rivitalossa Palvelukeskus Pihlajiston läheisyydessä. Tilanahtaus koettelee Kestilän päiväkodin arkea. Tyttösillä oli tilaa rakentaa majaa nukkumahuoneessa, kun iso osa lapsista on kesälomalla. Päiväkodinjohtaja Jaana Fält kertoo, kuinka pieni toimistohuone on myös työntekijöiden sosiaalitila,  terapiahuone, vasu-keskustelutila ja siellä puhutaan myös tärkeät puhelut. Henkilökunta luopui omasta vessasta, jotta lasten käyttöön saatiin toinen wc. Nyt henkilökunnan toiletti on siivouskomerossa, jonne sijoitetaan lähiaikoina myös pyykinpesutorni. Ruokailutila on niin pieni, etteivät kaikki lapset mahdu kerralla ruokailemaan, vaan ruokailu tapahtuu porukka jakaen. Sopu antaa Pikkupihlajan arjessa tilaa päivittäin. Päiväkodin leikkipiha on toimiva muilla keleillä paitsi helteellä, koska varjoa ei ole. Pikkupihlajassa on harvoin leikkirauhaa, kun leikkihuoneiden läpi on kulku. Kekseliäisyydellä mennään pitkälle, kun kuraeteisenä toimii pieni eteinen. Seinille sopii yllättävän paljon vaatetta kuivumaan.
Varhaiskasvatusopettaja Aini Jarvan mukaan arki pyörii, kun ryhmiä jaetaan niin, että rauhallista leikki- ja toimintatilaa järjestyy kompakteissa toimitiloissa.
Varhaiskasvatusopettaja Aini Jarvan mukaan arki pyörii, kun ryhmiä jaetaan niin, että rauhallista leikki- ja toimintatilaa järjestyy kompakteissa toimitiloissa.
Kuva: Sari Kihnula

Silloin tällöin päiväkodin henkilökunta haaveilee nykyaikaisista, varhaiskasvatuksen tarpeisiin rakennetuista tiloista. Sellaista aikaa ei ole koskaan Kestilässä eletty. Päiväkoti Huminalle puitteet tarjosi entinen Kainuun Valon talo.

Muilla Siikalatvan kolmella kylällä on varhaiskasvatuksen käytössä päiväkodiksi rakennettu kiinteistö. Varhaiskasvatuksen toiminnallisuus ei ole kuitenkaan miljööstä kiinni. Lasten huoltajilta saadun palautteen mukaan päivähoidon laadussa ei ole moittimista. Lapset eivät valita, eivätkä päiväkodin työntekijätkään, vaan he luovivat tilojen mukaan mahdollisimman laadukasta varhaiskasvatustyötä tehden.

Päiväkoti Esikon, Pikkupihlajan ryhmään tutustuminen alkaa kuraeteisestä päiväkotiin saapuessa. Eteinen on rivitaloasunnon tuulikaappi, jossa lyhyt seinänpätkä on täynnä vaatteiden kuivausripustimia. Päiväkodinjohtaja Jaana Fält arvelee, että suurin haitta pienestä eteisestä tulee talvella, kun ovi on käytännössä selällään pitkän aikaa lapsiryhmän tullessa sisälle, ja samaan aikaan toinen ryhmä voi olla leikkimässä viereisessä huoneessa. Vetohan siinä käy, eivätkä lattiat ole lämpimät talvella muutoinkaan.

– Henkilökuntaa täytyy kehua, he keksivät koko ajan mielettömiä ratkaisuja, mikä olisi milloinkin hyvä systeemi lapsiluvun mukaan. Näissä tiloissa voidaan toimia vain henkilökunnan kekseliäisyyden ansiosta, Fält sanoo.

Sisäilman laatuun arvioidaan Pikkupihlajassa vaikuttavan ilmastoinnin riittämättömyyden. Vaikka vuosien varrella ilmastointia on paranneltu, säädetty ja puhdistettu, ei tulos ole ollut riittävä. Lasten kanssa ollaan mahdollisimman paljon ulkona ryhmiä vaihdellen niin, että aikaa jolloin kaikki ovat yhtä aikaa sisällä tulisi vähän.

Varhaiskasvatusopettaja Aini Jarva kuvailee, että arki kyllä pyörii, mutta totta on, että Kestilän päiväkodissa joudutaan toimimaan ahtaasti. Ruokailemaan päästään yhtä aikaa vain silloin, kun kaikki lapset eivät ole paikalla.

Päivähoidon tarpeisiin on järjestetty Kestilässä tiloja useampaan otteeseen. Toiminta keskitettiin Huminasta Pikkupihlajaan työntekijöiden toiveesta 2014, kun kunnasta tuli noottia, että jostakin tilasta on luovuttava. Kummassakin päiväkodin käytössä olleessa tilassa oli puutteensa, mutta Pikkupihlaja oli toimivampi. Esikoulu muutettiin tuolloin koululle.

Uuden päiväkodin suunnittelu aloitettiin 2018. Koska uusia tiloja ei saada hetkessä ja lapsimäärä elää, saatiin oikein toimivat tilat rakennettua Pikkupihlajan lähellä olevaan rivitaloon. Kettulaksi ristityistä tiloista jouduttiin kuitenkin luopumaan keväällä, tiloissa ilmenneiden sisäilmaongelmien vuoksi.

Tämän hetkinen tieto on, että syksyllä päivähoidon aloittaa 18 lasta. Vuorohoito mukaan lukien lapsia on 24. Esikoululaisten ryhmä on 18-lapsinen. Lapsiluku voi muuttua nopeastikin. Varhaiskasvatusjohtaja Ulla-Maija Hepo-oja kertoo, että syntyneitten tilaston perusteella arvio oli, että esikouluun tulee 13 lasta, nyt pääluku onkin 18, kun uusia lapsiperheitä on muuttanut Kestilään.

– Uuden päiväkodin saaminen on myötätuulessa. Se vain, missä tilat tulevaisuudessa on, se on ratkaistava asia. Nykyiset tilat eivät täytä vaatimuksia, mitä päiväkodilta edellytetään toiminnallisesti. Meillä on Rantsilassa, Pulkkilassa ja Piippolassa erinomaiset tilat ja halutaan laatu samalle tasolle myös Kestilässä. Syntyvyys laskee, mutta pienikin lapsimäärä tarvitsee asianmukaiset tilat, painottaa Hepo-oja.

Kuntapäättäjien ratkaistavana on, rakennetaanko päiväkodille tilat Kestilän kirjaston yhteyteen vai rakennetaanko uusi päiväkoti.