Kolumni

Kevät toi myös va­pau­den valita

Kuka vielä kehtaa väittää, ettei tänä kesänä tapahdu mitään? Kyllä erilaiset kyläpäivät, pitsaperjantait ja muut häppeningit pitävät ainakin meidät toimittajat melko kiireisinä, ja hyvä niin. Ilahtuneena olen jopa todennut, että järjestäjien luovuus on päässyt ihan uudella tavalla valloilleen, kun perinteiset pippalot peruttiin ja uusille ohjelmanumeroille on jäänyt paljon vähemmän suunnitteluaikaa, jolloin tapahtumat elävät hetkessä ja kehittyvät täysin kävijöidensä näköiseksi. Heittäytymiskyky on yllättänyt monella tapaa. Ei vanhassakaan toki mitään vikaa ole, mutta mukava huomata, että kyllä täällä ideoita on, kunhan ne vain uskalletaan polkaista käyntiin.

Myös ihmisiä tuntuu olevan enemmän liikkeellä. Liekö syynä sitten juurikin nuo uudistuneet ohjelmanumerot, muuten vain lisääntynyt kotimaan matkailu vai se, että kun koko kevät pelättiin eristyksissä, niin nyt lähdetään mielellään liikkeelle. Yhtä kaikki, minusta kesä näyttää tällä hetkellä entistä monipuolisemmalta.

Tokikaan kaikki tapahtumat eivät vaadi vieläkään varsinaista läsnäoloa, sillä internetin ihmeelliseen maailmaan on kehittynyt jos jonkinmoista festaria ja livekeikkaa, virtuaalibaaria sekä terapia- ja harrasteryhmiä. Muutamia seuranneena ehdoton suosikkini on tällä hetkellä käynnissä oleva virtuaali match show, johon omatkin elukkani ilmoitin.

Match show on siis leikkimielinen koiranäyttely, johon voivat osallistua niin rotukoirat, kuin kokokyläncocktailitkin. Virtuaaliversioon osallistuakseni nappasin kotipihassa pari valokuvaa kummastakin koirasta ja laitoin ne sähköpostilla järjestäjälle. Ei aikaakaan, kun kuvat ilmestyivät blogialustalle tuomareiden arvosteltavaksi kymmenien muiden koirakuvien tavoin. En malta odottaa tuloksia!

Myönnän, että jos olisin yhtä vireä kun olen laiskakin, kävisin karvanaamojeni kanssa mätsäreissä harva se viikko. Pääasiassa houkuttimeksi riittää pelkkä koirien aktivointi ja terve jännitys, mutta vielä kun kumpainenkin on joskus jopa pärjännyt, niin toive ruokasäkistä, ruusukkeesta ja lelunriehkanasta motivoi vielä enemmän. Etämätsärit sopivat mukavuudenhaluiselle luonteelleni kuitenkin paremmin. Toiminta ei ole aikaan tai paikkaan sidottua, sade ei pääse sotkemaan suunnitelmia, eikä maalaiskoirienikaan tarvitse esiintyä edukseen kuin valokuvan ajan. Muuten nekin röllöttävät milloin missäkin ketarat kattoa kohti, elleivät sitten tappele keskenään.

Ei siis niin paljon pahaa, etteikö jotain hyvääkin. En usko, että tämmöiset verkkotapahtumat olisivat ilman pandemiaa nousseet näin suureen kansansuosioon. Edelleen kesätapahtumiin on kiva mennä ja osallistua, mutta on myös mukavaa, kun on vaihtoehtoja. Koronakevään myötä kaltaiseni aktiiviset kotisohvan kuluttajatkin ovat päässeet ihan uudella tavalla fiilistelemään keikkoja ja näemmä myös koiranäyttelyitä. Minä tykkään.

Tiina Niinimaa