Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kirjan si­vuil­la elää hauska Hie­ta­maa – sa­tu­kir­ja Kir­si-Ma­ria Hil­tu­sen toinen jul­kai­su

Kirsi-Maria Hiltusen lastenkirja on ilmestynyt ja se tulee myyntiin alueen kauppoihin pian.
Kirsi-Maria Hiltusen lastenkirja on ilmestynyt ja se tulee myyntiin alueen kauppoihin pian.
Kuva: Kirsi Junttila

Hietamaa on sitten hauska paikka, niin hauska, että siitä saa vaikka lastenkirjan. Niin on ruukkilainen Kirsi-Maria Hiltunen tehnyt.

Eräänä kesänä Ruukin FK-kerho ja muut lasten kanssa toimivat tahot järjestivät Hietamaalle lastentapahtuman. Päivään haluttiin jännää tekemistä, ja Hiltunen pyydettiin suunnittelemaan aarteenmetsästys.

– Suunnittelin tapahtuman, jossa eläinhahmot hukkaa Hietamaalle tavaroita. Ajattelin, että niistä saa kirjan, Hiltunen kertoo taustaa.

Tuumasta toimeen. Ja niin viime perjantaina, 9. marraskuuta, julkisuuteen pääsi satukirja Hauska päivä Hietamaalla. Kaverina sillä on tehtäväkirja, jossa on väritettävää ja muuta puuhasteltavaa.

Satukirjassa Noora Norsu, Anselmi Apina, Henri Hippo, Hilpertti Hiiri, Afelia Apina ja Ikka Nalle seikkailevat Hietamaan maastoissa. Tehtäväkirjassa esiintyvät samat kaverukset ja tarinakin on sama.

– Kun ystävät kirjassa harrastavat lajeja, huomaavat he että tavaroita on hukassa. Lapset saavat niitä kuvista etsiä, Hiltunen kertoo.

Kirjoittaminen ja tehtävien tekeminen on ollut Hiltusen harrastuksena lapsesta saakka. Lasten tarinoita hän sanoo kirjoittaneensa niin kauan kuin on osannut kirjoittaa. Satukirja on ollut mielessä pitkään.

– Aikuisenakin olen ostanut ja lukenut lastenkirjoja ja nyt ajattelin uskaltaa, Hiltunen kertoo kirjansa taustaa.

Idean kaksiosaiseen satukirjaan tuli kuvitusvaiheessa, kun Hiltunen väritti piirtämiään kuvia. Kuvien värittäminen voisi olla lapsistakin hauskaa, hän hoksasi.

– Olen lapsesta asti kyhännyt itselle tehtävävihkoja. Siitä kumpusi ajatus että sellaisen voisi tehdä, hän sanoo.

Satukirja on alusta loppuun Hiltusen käsialaa. Hän on kirjoittanut tekstit, piirtänyt ja värittänyt kuvat sekä taittanut kirjan. Sen on kustantanut Koikkela Kustannus, jonka Hiltunen perusti tänä syksynä. Kirjojen julkaisemiseen tukea tuli Ruukin Osuuspankilta, Siikajoen kunnalta ja Ruukin FK-kerholta.

Hietamaa-kirjat ovat tuoreen kustannusyhtiön ensimmäiset tuotteet. Lisää on tulossa ennen joulua, jolloin Hiltusen toinen runokirja Ihmeitä täynnä on syntymä ja kuolema näkee päivänvalon. Ensimmäisen kirjansa Tuu sie niin mieki tuun hän julkaisi vuosi sitten omakustanteena.

– Olen aina tykännyt kirjoittaa runoja. Runous on keino käydä itsekin läpi asioita, kuten esimerkiksi kuolema-runoissa olen käsitellyt ensimmäistä läheisen kuolemaa. Se oli maailmaa kääntävä tapahtuma, Hiltunen kuvaa.

Syntymän ihmeestä kertoviin runoihin kahden lapsen äiti on tiivistänyt omia tuntemuksiaan ja kokemuksiaan. Uuden runokirjan kuvat ovat Hiltusen itse ottamia valokuvia, kuten edellisessäkin runoteoksessa.

Kirjoja on tulossa lisää, Hiltunen lupailee. Hietamaalla seikkailevat hahmot ovat hänenkin mielestään niin kivoja, että niiden kanssa olisi hauska jatkaa yhteistä matkaa.