Lukijalta
Mielipide

Kirk­ko­val­tuu­te­tus­ta­ko kun­nan­val­tuu­tet­tu?

Kirjoittaja pohtii mielipiteessään, mitä voisiko seurakunnasta viedä mallia kunnallisten luottamustehtävien hoitoon.
Kirjoittaja pohtii mielipiteessään, mitä voisiko seurakunnasta viedä mallia kunnallisten luottamustehtävien hoitoon.
Kuva: Sari Kihnula/arkisto

Haastattelussaan Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan (Siikajokilaakso 4.3.2021) Aimo Suorsa perää kunnanvaltuutetuilta viitseliäisyyttä ja tarvittaessa uskallusta asettua enemmistöä vastaan. Lähtökohtana hyvälle valtuustotyöskentelylle kunnallisneuvos korostaa kokousten kunnollista valmistelua.

Esimerkkejä kokousten huolellisesta pohjatyöstä näen seurakunnassa: seuraavan kokoontumisen ajankohta ilmoitetaan ajoissa, posti tuo huolellisesti työstetyn kokouspaketin kotiin, ehdin perehtyä papereihin ja pohtia päätettäviä.

Olemme onnistuneet antamaan  Siikalatvan kappeliseurakunnille varsin tasapuolisen kohtelun. Niin Kestilässä, Piippolassa, Pulkkilassa, Pyhännällä kuin Rantsilassakin on voitu säilyttää oma kirkkonsa, joissa jumalanpalvelukset vuorottelevat. Jokaisessa on oma seurakuntatalonsa, moniin tilaisuuksiin tarvittava kokoontumispaikka. Kirkkoherranvirasto on Pulkkilassa, mutta tarvittaessa muiden kappeleiden tiloja käytetään ”sivutoimipisteenä”, vaikkapa pöytäkirjantarkastuspaikkana.

Koronakaudella seurakuntamme eri kirkoista lähetetään vuorotellen jumalanpalvelukset, joita voi seurata Facebookista. Epidemia-aikana pidettävien palvelusten vähentäminen sai minut tekemään kirkkoneuvoston viime kokouksessa suullisen aloitteen: palvelusvuoroista vapautuneet papit ottaisivat yhteyttä ikäihmisiin, joiden halun keskustella seurakunnan työntekijän kanssa ja puhelinnumeron saanee selville diakonissoilta. Sain vastauksen, että yhtä ja toista aiemmasta poikkeavaa on järjestettykin, esim. virtuaalisia kirkkokahveja, joihin toisin huomasin pitävän ilmoittautua edellisenä päivänä. Aiheestani ainakin keskusteltiin runsaasti, ehkä se myös poikii jotakin!

Uskalsin lähteä kuntavaaleihin sen kokemuksen pohjalta, joka minulle on kertynyt yli 20-vuotiselta taipaleeltani taipaleellani seurakunnan luottamushenkilönä. Kirkkovaltuutettu- ja kirkkoneuvostokollegani sanoin olemme ”hyvässä hengessä saaneet viedä asioita eteenpäin”.

Aino Marttilaseurakunnan luottamushenkilö, kuntavaaliehdokas (kesk.), Siikalatva