Juuri nyt: Paa­vo­lan Lep­pik­ses­sä ko­ro­na­tar­tun­ta – po­si­tii­vi­nen tes­ti­tu­los hen­ki­lö­kun­taan kuu­lu­val­la

Kodin radon mi­ta­taan rau­hal­li­ses­ti – Sä­tei­ly­tur­va­kes­kuk­sen mukaan pi­ka­tes­tit eivät ole luo­tet­ta­via

Sisäilman radonmittauskausi alkoi syyskuun ensimmäisenä päivänä. Vähintään kaksi kuukautta kestävällä mittauksella saadaan luotettava tieto radioaktiivisen radonin pitoisuudesta.

Kodin sisäilman radon mitataan mittauspurkeilla, jotka pidetään asunnossa vähintään kaksi kuukautta.
Kodin sisäilman radon mitataan mittauspurkeilla, jotka pidetään asunnossa vähintään kaksi kuukautta.
Kuva: STUK

Kodin sisäilman radon mitataan mittauspurkeilla, jotka pidetään asunnossa vähintään kaksi kuukautta.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) tiedotteessa todetaan, että radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu. Korkea radonpitoisuus sisäilmassa kasvattaa riskiä sairastua keuhkosyöpään. Koska radonia ei voi mitenkään aistia, on mittaaminen ainoa tapa selvittää radonpitoisuus.

Säteilyturvakeskuksen tietoon on tullut, että ovelta ovelle -myyjät ovat markkinoineet kotitalouksiin nopeita, jopa alle tunnin tai pari päivää kestäviä radonmittauksia. Pikamittauksella asunnon radonpitoisuutta ei kuitenkaan voi selvittää.

Radonpitoisuus vaihtelee vuorokauden sisällä ja päivästä toiseen. Pitoisuuteen vaikuttaa muun muassa sisä- ja ulkoilman välinen lämpötilaero, maaperän kosteus, sademäärä, tuulen suunta, ilmanvaihtokoneen käyttö, raitisilmaventtiilien säädöt sekä tuulettaminen. Minimi- ja maksimipitoisuuden välinen ero voi hyvinkin olla kymmenkertainen. Näin ollen nopea mittaus voi antaa tulokseksi liian suuren tai liian pienen radonpitoisuuden.

Radonpitoisuudesta saadaan luotettava tieto vain mittauksella, joka kestää vähintään kaksi kuukautta ja tehdään syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana.

Suomessa asuntojen ja muiden oleskelutilojen sisäilman terveellisyyttä, myös radonpitoisuutta, valvovat kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Työntekijöiden radonaltistumisen valvonnasta vastaa STUK. Ainoastaan nämä viranomaiset voivat antaa kehotuksia radonhaitan poistamiseksi.