Koirien ro­ko­tus­kam­pan­ja­päi­vä on­nis­tui – ko­ro­na­ke­vät on muut­ta­nut koi­ra­ih­mis­ten arkea

Siikalatva/Piippola
Eläinlääkäri Heli Mourujärvi tarkisti Viliperin terveydentilan, kun Daniel Marin valmisteli rokotteen. Ensio ja Emma Hatunen olivat vasta elämänsä toisen rokotteen saaneen koiran turvana. Vihantilainen Annikki Peltola toi rokotteelle etnankoiransa Maurin ja Mimmin. Palokallion Hope sai rokotteen Heli Mourujärveltä, isäntänsä Eero Haapalan varmistaessa, että koira pysyy nätisti paikoillaan.
Eläinlääkäri Heli Mourujärvi tarkisti Viliperin terveydentilan, kun Daniel Marin valmisteli rokotteen. Ensio ja Emma Hatunen olivat vasta elämänsä toisen rokotteen saaneen koiran turvana.
Eläinlääkäri Heli Mourujärvi tarkisti Viliperin terveydentilan, kun Daniel Marin valmisteli rokotteen. Ensio ja Emma Hatunen olivat vasta elämänsä toisen rokotteen saaneen koiran turvana.
Kuva: Sari Kihnula

Rahka-ahon ampumaradan huoltorakennuksen edustalla kiemurteli mukavan mittainen jono, kun nelijalkaiset ystävät jonottivat kotiväkensä seurassa rokotukselle.

Ympäristöpalvelut Helmi tempaisi yhteistyössä Piippolan Riistanhoitoyhdistyksen kanssa ja kutsui koirien omistajat tuomaan koiransa vuosittain uusittavan rokotteen hakuun yhteisrokotustapahtumaan. Tapahtuma päätettiin järjestää, koska koronakeväänä kunnaneläinlääkärien resurssit oli keskitetty tuotantoeläinten ja kiireellisten pieneläinasioiden hoitamiseen.

Hatusen Emma, Ensio ja Minna olivat lähteneet liikkeelle koko perheen voimin ja tuoneet rokotettavaksi perheen jämtlanninpystykorva Viliperin. Pentukoira sai vasta elämänsä toisen rokotteen.

– Ihan hieno homma on tällainen tapahtuma. Ei tarvitse varata aikaa ja rokotuskäynnin pystyy hoitamaan lauantaina. Olisi hyvä jos tällainen tapahtuma järjestettäisiin jatkossakin, toivoi Ensio Hatunen.

Tapahtumaan oli ennakoitu osallistuvan pääasiassa metsästyskoiria, mutta kentällä nähtiin myös seurakoiria, joiden rokotusaikatauluun yhteisrokotuspäivä sopi. Annikki Peltola oli tullut paikalle etnankoiriensa Mimmin ja Maurin kanssa Vihannin Alpuasta.

– Tällainen tapahtuma on tosi hyvä ajatus. Rokotuksia saisi järjestää tähän tapaan enemmänkin, tuumi Peltola.

Koronatilanne on muuttanut Peltolan perheen arkea kovasti. Yleensä tähän aikana vuodesta takana olisi jo toistakymmentä näyttelyreissua, kun mukaan luettaisiin sekä kotimaassa ja ulkomailla näyttelyyn osallistumiset.

– Tekemistä on ollut, vaikka näyttelyreissuja ei ole tälle kesää ollut. Mutta kyllä se iso asia on, että näyttelypäiviin liittyvä sosiaalinen puoli on puuttunut elämästä.

Päivän aikana rokotettiin kaikkiaan 60 koiraa. Eläinlääkäri Daniel Marin kuvaili rokotusten hoituneen sujuvasti, kun eläinlääkäri Eija Toivanen keskittyi koirien paperien tarkistamiseen, Daniel Marin rokottamiseen ja eläinlääkäri Heli Mourujärvi koirien yleiskunnon tarkistamiseen.

Ennen rokotteen antamista jokaisen asiakkaan sydän kuunneltiin, tarkistettiin koiran hampaat, tehtiin pintapuolinen kuntotarkistus ja annettiin tarvittaessa terveysneuvontaa.

Kaiken varalta paikalle oli järjestetty ensiapuhuone, koska koirallekin voi seurata rokotteesta allerginen reaktio kuten ihmiselle. Tarvikkeita ei tarvittu, eikä yksikään koira jäänyt rokottamatta terveydentilansa vuoksi.

Niin moni koiranomistaja toivoi, että rokotustempaus ei jäisi ainutkertaiseksi, että suunnitteilla on, että ensivuonna järjestetään uusi rokotuskampanja. Ennen syksyä suunnitteilla on vielä kissojen sterilisointileikkaustempaus.