Kom­po­nent­ti­rik­ko sotki Sii­ka­ver­kon toi­min­taa noin vuo­ro­kau­den – vi­ka­pis­te oli Piip­po­las­sa, mutta se hait­ta­si myös kunnan eri toi­mi­pis­tei­den net­ti­yh­teyk­siä

Siikalatva
Siikaverkon yhteydet takkusivat Siikalatvalla noin vuorokauden ennen kuin laitekeskuksessa olleen komponenttivian aiheuttama häiriö saatiin korjatuksi.
Siikaverkon yhteydet takkusivat Siikalatvalla noin vuorokauden ennen kuin laitekeskuksessa olleen komponenttivian aiheuttama häiriö saatiin korjatuksi.
Kuva: Sari Kihnula

Tiistaina iltapäivällä itsensä ilmaissut komponenttirikko sotki noin vuorokauden ajan osan Siikaverkon kuidun päässä olevien asiakkaiden nettiyhteyksiä.

Siikaverkon hallinnollinen yhteyshenkilö Jukka-Pekka Kivioja kertoo, että laiterikko tarkentui yhteen neljästä Siikaverkon yhteyksiä jakavista laiteasemista.

– Laitteen kaikki tärkeimmät komponentit on kahdennettu ja tarkoitus on, että jos toinen vikaantuu, toinen korvaa vikaantuneen. Tällä kertaa kävi niin, että vikaantunut suoritinkortti häiritsi myös ehjän kortin toimintaa niin, että yhteydet toimivat satunnaisesti epävakaasti, kuvailee Kivioja.

Vikapiste oli Piippolan asemassa, jonka kautta ovat myös Siikalatvan kunnan pääasialliset yhteydet.

– Saatiin diagnosoitua vika ja korjauksena riittää usein laitteen uudelleen käynnistys. Tällä kertaa parinkaan uudelleen käynnistyksen jälkeen laite ei suostunut toimimaan, vaan vikaantunut komponentti piti käydä poistamassa paikan päällä.

Vian laajuuden selvittyä asiaa hoidettiin keskiviikkona isolla porukalla ja mukana oli myös maahantuojan edustajia.

Vian luonne oli sellainen, että verkon valvontaan päin kaikki häiriössä olleet liittymät toimivat oikein.

– Linjat olivat ylhäällä ja siellä tapahtui liikennöintiä. Tämä teki haasteelliseksi vianetsinnän. Viimein löytyi se komponentti, joka poistaen kaikki yhteydet saatiin toimimaan moitteettomasti. Vaikka monenlaisia valvontatoimenpiteitä on, eivät ne aina kerro vian alkusyytä.

Vikaantunut, käytöstä poistettu komponentti korvataan pikaisesti uudella ja maahantuojan edustajan kanssa selvitetään mahdollisuuksia havaita vastaavat ongelmat jatkossa nopeammin.